De ce se teme cancelarul Germaniei de o escaladare a conflictului din Ucraina. Olaf Scholz: „Trebuie să ne pregătim”

Anca Manolica 22.11.2022, 21:49
De ce se teme cancelarul Germaniei de o escaladare a conflictului din Ucraina. Olaf Scholz: „Trebuie să ne pregătim”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți, 22 noiembrie, că țara pe care o conduce trebuie să fie pregătită în cazul în care situația din Ucraina ar escadala. Ce planuri are pentru viitor și cum își propune să facă din Germania un stat tot mai independent din punct de vedere energetic.

Teama lui Olaf Scholz în ceea ce privește o escaladare a conflictului din Ucraina

Cancelarul german spune că Germania trebuie să fie pregătită în eventualitatea ecaladării situaţiei în Ucraina. Potrivit declarațiilor făcute marți, 22 noiembrie, el include aici chiar și distrugerea infrastructurii.

„Având în vedere evoluţia războiului şi eşecurile vizibile ale Rusiei în creştere trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare”, a transmis Olaf Scholz în cadrul unei conferinţe la Berlin, organizată de cotidianul bavarez Sueddeutsche Zeitung.

Recent, Scholz a fost într-o vizită în China, acolo unde a purtat o serie de discuții cu liderul Xi Jinping. Cei doi au condamnat ferm ameninţările cu utilizarea armelor atomice în Ucraina.

Președințele german a spus că fondul de apărare de 100 de miliarde de euro (102,76 miliarde de dolari) anunțat în urma izbucnirii conflictului a fost rezultatul unei lecții învățate pentru a construi stocurile de apărare ale armatei germane.

Olaf Scholz și Xi Jinping
Olaf Scholz și Xi Jinping

Caută soluții pentru a nu mai fi dependentă energetic

Cancelarul a declarat, totodată, că Germania nu va face „pentru a doua oară greşeala” de a intra într-o dependenţă energetică precum cea creată în ultimii ani cu Rusia în domeniul aprovizionării cu gaze naturale, notează EFE.

„Cu Rusia am văzut ce înseamnă să devii dependent de o resursă strategică precum gazul. Ceea ce am înţeles eu după multe discuţii cu reprezentanţi ai economiei germane este că o astfel de eroare nu ni se va mai întâmpla o a doua oară”, a spus Olaf Scholz.

De asemenea, el a explicat în cadrul acestui forum care sunt provocările cu care se confruntă economia țării sale în prezent şi ambiţia acesteia de a-şi diversifica şi mai mult sursele de aprovizionare în diferite domenii.

De la începutul războiului rus în Ucraina, Germania a început să își reducă în mod drastic dependenţa energetică faţă de Rusia. După ce anterior 55% din totalul importurilor de gaz proveneau de la ruși, aceste livrări au ajuns în luna august să scadă la 9 %, pentru ca la ora actuală Germania să nu mai primească deloc gaze ruseşti, potrivit Agenţiei Federale pentru Reţele.

Acum, sunt înlocuite de livrări provenite în principal din Norvegia, Ţările de Jos şi Belgia.

Citește și: 83,3 miliarde de euro, cheltuite de Germania pentru plafonarea preţurilor gazelor şi electricităţii. Proiectul va intra în vigoare la începutul lui 2023

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...