De ce se pune salcie la streașina casei în duminica Floriilor

Daria Petrescu, Radu Oprișan 25.04.2021, 09:11
De ce se pune salcie la streașina casei în duminica Floriilor

Duminica Floriilor se sărbătorește cu o săptămână înainte de Paște și se mai numește Duminica Patimilor Domnului. Anul acesta, creștinii sărbătoresc Floriile pe 25 aprilie, iar ziua de Paște pica pe data de 2 mai. Este una dintre cele mai importante sărbători și prăzmuiește intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim. Pe lângă faptul că este o sărbătoare cu încărcătură emoțională este și una marcată de tradiții și obiceiuri. Iată de ce se pune salcie la streașina casei în duminica Floriilor.

De ce se pune salcie la streașina casei în duminica Floriilor

Odată cu intrarea lui Isus în Ierusalim, care a intrat călare pe un asin, oamenii l-au întâmpinat pe acesta cu ramuri și flori de măslin și de finic. Credincioșii l-au aclamat ca pe un adevărat împărat și au strigat celebrele cuvinte: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”

Odată cu Sărbătoarea Floriilor, au apărut și o serie de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie an de an. Mai multe tradiții sunt de origine păgână. Puțini sunt însă, cei care știu de ce în ziua de Florii se pun la streașina casei ramuri de salcie.

În ziua de Florii, oamenii duc ramurile de salcie la biserică

Ei bine, pentru că în România oamenii nu găsesc ramuri de finic și salcie, ei le-au înlocuit cu ramuri de salcie. Acestea se găsesc mai mult în mediul rural. Tradiția spune că, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu, pentru a trece Maica Domnului, că să o ajute să își continue drumul. În semn de mulțumire, Fecioara Maria a sfințit salcia în semn de mulțumire.

Ramurile de salcie protejeze locuinţa

În ziua de Florii, oamenii duc ramurile de salcie la biserică, pentru a fi sfințite de preoți, apoi le duc acasă și le agață de icoane, pentru ca acestea să îi ferească de rele și de boli. Însă, aceste ramuri se pun și la ușa de la intrarea casei, pentru ca locuința să fie ocrotită de rele. Alții îşi încing mijlocul cu ele pentru că se crede că acestea alungă durerile.

Fetele nemăritate pun crenguțele de salcie sub pernă

Existe zone în care fetele tinere pun sub pernă. Tradiția spune că acestea se vor mărita în acel an și vor deveni mai frumoase.

De asemenea, în alte zone se pun la pomii fructiferi și la vie ramuri de salcie, pentru ca să rodească mai mult, sau la stupii, pentru ca albinele să fie binecuvântate.

Tradiții și obiceiuri de Duminica Floriilor

-Fetele nemăritate pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. Acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste, imediat după răsăritul soarelui.

-Așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște. Așa se spune la țară, în mediul rural.

-Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor.

– Tinerele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii

-Apa obținută se toarnă la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit

– Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele

– Este important ca în ziua de Florii, fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul

– Tradițiile diferă de la o zonă la alta, așa că, în Banat şi Transilvania, fetele pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsărit, acestea se folosesc ca și talismane.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe