De ce se infectează oamenii mai uşor cu noua variantă Omicron. Descoperirea făcută de cercetători

Ioana Bucur 06.12.2021, 10:25
De ce se infectează oamenii mai uşor cu noua variantă Omicron. Descoperirea făcută de cercetători

Pe măsură ce numărul de cazuri crește în tot mai multe colțuri ale lumii, specialiștii au ocazia de a studia mai bine apariția și evoluția bolii. O descoperire recentă făcută de cercetători ar putea explica de ce se infectează oamenii mai uşor cu noua variantă Omicron a SARS-CoV-2.

Ce s-a descoperit despre noua variantă Omicron

Este încă prea devreme pentru a ajunge la vreo concluzie legată de ușurința cu care se transmite virusul sau dacă provoacă o boală mai severă în comparație cu Delta, însă un studiu realizat de un grup de cercetători din Cambridge, Massachusetts, SUA, a făcut o descoperire cel puțin interesantă despre modul în care a apărut noua tulpină și felul în care reușește să păcălească sistemul imunitar al organismului uman.

Studiul susține că noua variantă Omicron ar fi căpătat cel puțin una dintre mutații de la un fragment de material genetic provenit de la un alt virus, cel mai probabil, care provoacă răceala. Secvența genetică respectivă nu a mai fost observată în nicio altă tulpină anterioară a SARS-CoV-2, însă este nelipsită în multe alte virusuri, inclusiv în cele care cauzează răceala comună și de asemenea în genomul uman, arată cercetătorii, potrivit Reuters.

În acest mod, Omicron ar părea „mai uman”, reușind să evite răspunsul sistemului imunitar, a explicat Venky Soundararajan, de la firma americană de analiză a datelor Nference, din Cambridge, Massachusetts. Compania a condus studiul publicat joi pe site-ul OSF Preprints.

Nu este un motiv de îngrijorare, spun specialiștii. Această caracteristică ar putea înseamna că noua tulpină se transmite mai ușor, dar provoacă o formă ușoară de boală, chiar asimptomatică.

De ce se infectează oamenii mai uşor cu noua variantă Omicron

Omicron este, oficial, în România

Ministerul Sănătăţii a anunțat, sâmbătă seară, că primele două cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România.

„În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie 2021”, a transmis, sâmbătă seară, MInisterul Sănătăţii.

Potrivit sursei, primii români infectați cu noua variantă Omicron sunt o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui. Ambele persoane sunt asimptomatice și au fost puse în izolare la domiciliu.

„Se aşteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.

Urmăriți Impact.ro și pe