Noi detalii despre varianta Omicron. Ce persoane sunt mai predispuse la infectarea cu tulpina mutantă din Africa de Sud

Stan Filon 05.12.2021, 18:12
Noi detalii despre varianta Omicron. Ce persoane sunt mai predispuse la infectarea cu tulpina mutantă din Africa de Sud

Africa de Sud se confruntă cu o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus, iar  vinovată se face tulpina Omicron, considerată a fi cea mai contagioasă de până acum. În plus, cercetătorii din Africa de Sud au constatat că imunitatea dobândită în urma trecerii prin boală nu face față noii tulpini de coronavirus, ba chiar pacienții care au fost bolnavi fiind destul de vulnerabili la reinfectarea cu Omicron. Vestea bună este că noua tulpină nu pare însă a fi atât de agresivă pe cât se credea.

Au apărut noi detalii despre varianta Omicron

Africa de Sud a raportat în ultimele patru zile o creștere de nu mai puțin decât de patru ori a noilor cazuri de coronavirus! Omicron se răspândește foarte repede în Africa de Sud, 75% dintre noile cazuri din luna noiembrie având la bază noua tulpină.

Vineri, autoritățile sud-africane au anunțat 16.055 de noi cazuri, după ce marți autoritățile raportau un număr de 4.373 de noi infectări. Astfel, cu noile cazurile anunțate vineri, numărul total de infectări depășește 3 milioane de persoane, de la începutul pandemiei, dintr-un total de 59 de milioane de locuitori. Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NCID) a transmis că totalul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 3.004.203 iar creșterea de vineri corespunde unei rate de pozitivare de 24,3% (16.005 de probe pozitive din 65.990 teste).

Au aparut noi detalii despre varianta Omicron
Au aparut noi detalii despre varianta Omicron

Tulpina nu pare a fi foarte virulentă, deși este extrem de contagioasă

Potrivit NICD, unele dintre noile cazuri sunt ale unor persoane care au avut COVID dar s-au reinfectat cu noua variantă Omicron. „Infecția anterioară oferea protecție împotriva variantei Delta dar pare să nu fie cazul cu Omicron. Am monitorizat reinfectările în cazurile Beta și Delta și nu am constatat o creștere a reinfectărilor peste ce ne așteptăm să se întâmple atunci când se schimbă forța (varianta, n.r.) de infecție, când valul se oprește. Cu toate acestea, în cazul Omicron constatăm o creștere”, a declarat Anne von Gottberg, microbiolog din cadrul NICD.

Cu toate acestea, se pare că reinfectarea poate fi mai uțin gravă, după cum susține von Gottberg. Mai mult decât att, expertul spune că vaccinurile vor continua să împiedice forma severă a bolii și internările, în timp ce cazurile cresc în ritm rapid. Cu toate că numărul de noi infectpri crește de la o zi la alta, numărul deceselor a rămas relativ mic. Autoritățile au raportat vineri 25 de decese. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va trimite o echipă specială în provincia sud-africană Gauteng, considerată a fi chiar epicentrul tulpinii Omicron.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...