De ce se aglomerează grădinițele și școlile centrale? Iulian Cristache crede că tot părinții sunt responsabili: „Fițe” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 21.06.2023, 21:06
De ce se aglomerează grădinițele și școlile centrale? Iulian Cristache crede că tot părinții sunt responsabili: „Fițe”  EXCLUSIV

Aglomerarea de la înscrierea la anumite grădinițe de stat are o explicație foarte simplă, care ține de buna organizare a autorităților locale. Așa sună opinia lui Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Învățământ Preuniversitar. Dar, mai spune el, exista și o dorință foarte mare a multor părinți de a-și duce copiii laexclusiv la anumite școli. Așa că povestea se repetă în fiecare an întrucât toată lumea „trage la grădinițele sau școlile de fițe”.

Accentul cade pe „grădinițe și școli de fițe”

„Toată chestiunea asta legată de aglomerația de la înscrierea la grădinițe sau la clasa pregătitoare, în cazul școlilor, care se manifestă cam în această perioadă a anului, are ca explicație în primul rând dorința părinților de a-și duce copii la unități școlare cu fițe. Adică grădinițe și școli de fițe, cum obișnuiesc să le spun. Fiindcă la periferia situația nu se repetă. Dar există această tendință că școlile bune au profesori bune și ca atare și copiii vor beneficia de altă atenție”, a declarat el pentru IMPACT.RO.

Iulian Cristache e de părere că ar putea exista și o soluție salvatoare: „Profesorii renumiți, cei foarte bine cotați de la școlile foarte căutate, ar putea face în anumite perioade de timp o serie de schimburi de experiență. Adică să meargă să predea pentru o vremea la școlile de la periferie. Nu știu dacă ar avea același succes, fiindcă copiii de acolo nu țintesc aceleași deziderate înalte”. Însă, mai spune el, un asemenea schimb de experiență ar putea schimba atât optica unor copiii, dar și a unor profesori, care fie s-ar putea molipsi de la „modelele școlilor cu fițe, fie ar putea încerca și altceva decât fac în mod obișnuit”.

La periferie, situația e cu totul alta!

În opinia lui Iulian Cristache, grădinițile și școlile de cartier nu cunosc fenomenul aglomerației la înscrierea fiecărei noi generații. „La periferie treaba nu stă la fel! Și asta din simplul motiv că părinții și copiii din cartier știu bine cu cine au de-a face și nu aglomerează nici programul de înscrieri, nici agendele unuia sau altuia. Ei știu foarte bine ce pretenții au, de multe ori foarte normale, fără exagerări, și asta explică multe!”, adaugă liderul asociațiilor de părinți de la noi.

Pe de altă parte, Cristache reamintește că autoritățile nu reușesc de ani buni să propună la pachet construirea de noi cartiere împreună cu grădinițe sau școli noi. „În câte cartiere noi de locuințe se ridică și școli noi? Sau grădinițe noi, de la zero? În foarte puține! De ce se întâmplă asta? Fiindcă autorităție par să nu poată ține ritmul cu dezvoltatorii imobiliari. Și atunci apare fenomenul acesta al aglomerației școlilor centrale. Fiindcă toată lumea sau cei mai mulți vor în centru!”, indică același Iulian Cristache.

Înscrierile au debutat la jumătatea lunii iunie pentru cei noi

Înscrierile pentru creșă și grădiniță au început anul acesta, joi, 15 iunie 2023, după finalizarea etapei de reinscrieri. Potrivit calendarului oficial anunțat de Ministerul Educației, părinții își pot înscrie copiii care merg pentru prima oară la grădiniță sau creșă până la data de 30 iunie 2023. Și în acest an, tot grădinițele și școlile centrale, cu cel mai bun renume, sunt cele mai căutate.

Urmăriți Impact.ro și pe