De ce să nu pui rufele la uscat pe calorifer. Obiceiul românilor, unul periculos

03 02. 2022, 13:58

Cu siguranță, măcar o dată în viață, ai încercat să usuci rufele pe calorifer. Deși mulți dintre noi folosim uscătorul de rufe electric sau suportul special pentru întins hainele spălate, unii apelează la metoda clasică. Află însă că nu e bine să pui rufele la uscat pe calorifer. Acest obicei al românilor s-a dovedit a fi periculos și nociv.

Motivul pentru care nu e bine să pui rufele la uscat pe calorifer

Dacă și tu obișnuiești să pui rufele pe calorifer la uscat, află că ar trebui să nu o mai faci. Acest obicei este unul dăunător pentru casă, precum și pentru propria sănătate. Vaporii produși de hainele umede care se usucă pe calorifer pot strica pereții și pot să ducă la efecte nebănuite pe termen lung. Chiar dacă, la prima vedere, este un gest inofensiv, el poate să aducă daune importante.

Venirea sezonului rece ne determină să ne schimbăm obiceiurile. Dacă în perioada caldă puteam întinde rufele la uscat în balcon, acum temperaturile scăzute ne fac să alegem caloriferul. Însă această perioadă este una caracterizată de mai multă umezeală la interior, dovadă fiind și condensul de pe geamuri și umezeala remarcată pe pereți. Iar uscarea rufelor pe calorifer nu face decât să accentueze acest efect și să ducă la apariția mucegaiului.

Nu mai pune rufele pe calorifer la uscat

Ce se poate întâmpla dacă usuci rufele în casă

Aerul cald din interior va duce la reținerea umidității în locuință, deși în opinia multora acesta reprezintă o soluție pentru a usca pereții. Însă efectele sale pot fi dăunătoare. Condensul reprezintă o problemă pentru multe apartamente și case, în sezonul rece, când mulți aleg să usuce rufele pe calorifer și încearcă să reducă costurile pentru încălzire și pornesc căldura doar când simt că este necesar. Răcirea locuinței este însă nocivă.

„Se oprește încălzirea și se răcește casa. Apa care s-a evaporat când era cald a trebuit să meargă undeva și a intrat în atmosfera casei, ceea ce duce la apariția mucegaiului. Cu cât aerul este mai cald, cu atât poate reține mai multă umiditate. Zonele cu circulație proastă sau cele care colectează ușor umezeala, cum ar fi draperiile și în spatele mobilierului precum canapele, sunt de obicei cel mai grav afectate de umezeală și mucegai“, susține expertul Tim Fenner de la Bristol’s Timberwise.

Cum să previi apariția mucegaiului

Apariția mucegaiului cu puncte negre este cel mai adesea întâlnit în locuințele unde vaporii de apă se îmbină cu praful. La nivelul scăzute, acesta este destul de inofensiv, însă poate ridica unele probleme medicale pentru anumite categorii de persoane care prezintă afecțiuni respiratorii, susțin specialiștii.

Cea mai bună metodă de a preveni mucegaiul la interior este aerisirea corespunzătoare a locuinței, minimum 10 minute pe zi, inclusiv în timp ce încălzirea funcționează, astfel încât aerul umed să fie eliberat din casă. De asemenea, uscătorul de rufe electric este ideal, în special în sezonul rece.