De ce să nu îți încarci telefonul peste noapte: mulți oameni fac această greșeală

Gabriel Peneș 05.05.2023, 12:44
De ce să nu îți încarci telefonul peste noapte: mulți oameni fac această greșeală

Să-și încarci telefonul în timpul nopții pare cea mai logică alegere, dat fiind că aceasta este perioada cea mai liniștită pe care o avem, fără a fi nevoiți să ne deplasăm la serviciu ori unde mai avem treabă. Dar este oare acest obicei bun pentru durata de viață a bateriilor? Se pare că nu, iar producătorii de smartphone au unele recomandări în acest sens.

De ce să nu îți încarci telefonul peste noapte

Încărcarea telefonului în perioada somnului de noapte poate părea logică, dar este o alegere greșită. Conform USA Today, producătorul Huawei de telefoane cu sistem Android este împotriva acestei practici și avertizează: „Nu lăsați telefonul conectat la încărcător pentru mult timp sau peste noapte”.

În schimb, Huawei recomandă să menținem bateria la un nivel de încărcare situat între 30 și 70% pentru a prelungi cât mai mult durata de viață a acesteia. Dacă ți se pare un lucru dificil de realizat și crezi că va trebui să stai cu ochii mereu pe telefon pentru a nu depăși acele limite, să știi că există soluții.

Indiferent ce telefon ai, poți să profiți de funcțiile pentru viața bateriei. Pentru a face acest lucru, navighează la secțiunea „Baterie” din setări și vezi care sunt opțiunile disponibile. Există chiar și dispozitive relativ ieftine care limitează timpul în care telefonul stă în alimentare.

Sunt foarte bune și pentru tablete și laptopuri. Ele întrerup alimentarea la sfârșitul perioadei setate. Iar telefoanele iPhone oferă, de asemenea, setări de încărcare optimă a bateriei ce mențin nivelul acesteia sub 80%.

De ce să nu îți încarci telefonul peste noapte: mulți oameni fac această greșeală
Telefonul n-ar trebui încărcat în timpul nopții, iar nivelul de încărcare a bateriei ar trebui menținut între 30 și 70%

Mulți oameni fac această greșeală

Durata de viață a bateriei nu depinde doar de cât de veche este. Există mulți alți factori, ca variațiile de temperatură și modul de încărcare. Bateriile litiu-ion din telefoanele noastre îmbătrânesc chimic și se descarcă mai repede în timp. De aceea, un telefon vechi va trebui încărcat mai des. Însă este și o mare greșeală să „storci” și ultimele procente de energie din baterie.

„E ca și cum aș absorbi apa cu un burete. La început, e ușor s-o faci, dar dacă forțezi să iei și ultimele picături și după ce buretele e practic saturat de apă, orice strângere a lui va lăsa pe jos mai mult lichid acele ultime picături”, a explicat metaforic Kevin Purdy, de la iFixit, pentru New York Times.

Aceasta ne duce iar cu gândul la recomandarea Huawei de a menține mai degrabă nivelul de încărcare între 30 și 70%, decât la capacitatea maximă, de 100%. Pare că e greșit, dar pe termen lung, ajută la prelungirea duratei de viață a bateriei. La fel, evitarea coborârii nivelului până spre zero reduce, de asemenea, stresul electrozilor și îi păstrează „fericiți” pentru mai multă vreme.

Dincolo de afectarea bateriei, încărcarea telefonului trebuie să fie făcută în anumite locuri, altfel acțiunea poate duce la consecințe neplăcute pentru sănătate ori chiar la accidente. Și asta, din cauză că, în mod normal, încărcarea crește temperatura din jurul telefonului cu câteva grade, iar dacă avem ceva inflamabil în apropierea lui riscăm să declanșăm un incendiu.

„N-ar trebui să încărcăm telefoanele ținându-le sub pilota cu care ne învelim ori în pat. Se poate produce așa-numita „fugă termică” în baterie, care se autoînfierbântă. Ar trebui aleasă o suprafață de lucru ori o masă de lemn, pentru că asupra lor bateria nu poate genera suficientă căldură pentru a prezenta un pericol”, a precizat Paul Shaw, șeful  pompierilor din Staffordshire, pentru The Guardian.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....