De ce să arzi o frunză de dafin. Trucul uimitor pe care puțini îl știu

Iancu Andreea, Badea Violeta 29.03.2021, 15:16
De ce să arzi o frunză de dafin. Trucul uimitor pe care puțini îl știu

Obișnuim să o utilizăm în bucătărie, la prepararea diferitelor cărnuri și tocănițe de legume, însă puțini știu ce efecte miraculoase are o frunză de dafin dacă o arzi. Un truc inedit te va face să descoperi beneficiile neașteptate ale dafinului.

Dafinul, planta care ascunde beneficii inedite

Folosite în trecut pentru a-i încununa pe sportivii din Grecia Antică, frunzele de dafin sunt utilizate astăzi cu precădere pentru preparare și aromarea diferitelor mâncăruri. Originar din zona mediteraneeană, dafinul este utilizat nu doar sub formă de frunze, ci și pentru fructele în culoarea negru-albăstrui, pe care pasionații le adaugă la unele lichioruri. O frunză de dafin proaspătă este extrem de amară, având totuși o aromă fructată și citrică. Pe de altă parte, frunzele de dafin uscate au o aromă ușor amară, balsamică, care te poate duce cu gândul la nucșoară. De asemenea, un aspect important pentru gospodine îl reprezintă aspectul plantei. Cu cât sunt mai verzi frunzele, cu cât este mai bună este calitatea foilor de dafin.

Pentru că nu lipsesc niciodată din cămara gospodinelor, frunzele de dafin sunt adesea utilizate pentru murături, în pregătirea castraveciorilor, sfeclei sau gogonelelor. De asemenea, acest condiment este apreciat în preparatele din vânat, vită sau pește, dar și alături de legume precum cartofi sau varză. Totuși, beneficiile inedite ale fruzelor de dafin se cunosc încă din Antichitate. Pe atunci, grecii și romanii le utilizau pentru a curăța casele de efectele negative ale aerului poluat sau încărcat cu bacterii și viruși. Era folosit cu precădere în timpul epidemiilor. Abia ulterior dafinul a fost utilizat pentru gătit.

Dafinul, unul dintre cele mai vechi condimente folosite în bucătărie
Dafinul, unul dintre cele mai vechi condimente folosite în bucătărie

Motivul pentru care e bine să arzi o frunză de dafin în casă

Astăzi, untul de dafin face parte din lista de ingrediente a numeroaselor unguente care combat durerile, acesta fiind extras din fructele arbustului. Totodată, planta este recunoscută pentru proprietățile sale care alină simptomele reumatismului cronic, precum și afecțiunile orale și pe cele nervoase. Totuși, beneficiile neașteptate ale arbustului se pot descoperi atunci când arzi o frunză de dafin în casă. Această procedură ne ajută să scăpăm de mirosurile neplăcute, precum cel de umezeală. Fumul și parfumul degajate nu doar acoperă aceste mirosuri, ci le elimină complet.

Iar acest fapt se datorează conținutului de uleiuri esențiale și eucaliptol pe care dafinul îl are. Prospețimea se va instala după ce arzi o frunză de dafin, fiind benefic și în cazul durerilor de cap sau al nasului înfundat. Uleiurile esențiale din compoziția dafinului sunt responsabile de starea de relaxare, ameliorarea oboselii sau a insomniei, iar toate aceste beneficii se pot observa de la o singură frunză. Ai grijă însă să așezi frunza de dafin într-un recipient special sau să o ții cu ajutorul unei pensete deasupra unui recipietn pentru a nu risca să te arzi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...