De ce persoanele cu teste negative nu vor avea acces în restaurante la rata de incidenţă peste 6 la mie. Florin Cîţu a anunţat motivul acestei decizii

Nicu Stan 01.10.2021, 15:33
De ce persoanele cu teste negative nu vor avea acces în restaurante la rata de incidenţă peste 6 la mie. Florin Cîţu a anunţat motivul acestei decizii

De ce persoanele cu teste negative nu mai au acces în restaurante când rata de incidenţă ajunge la peste 6 la mie. Florin Cîţu a anunţat motivul acestei decizii luate de CNSU. Premierul spune că la o astfel de incidență, clienții doar cu teste negative au toate șansele să ajungă la ATI.

De ce nu mai sunt acceptați românii cu teste în restaurante, săli de sport…etc. Florin Cîțu a făcut anunțul

Premierul Florin Cîțu a explicat decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de a nu mai permite persoanelor care au un test covid valabil să intre în restaurante, atunci când rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori.

Persoanele care erau acceptate cu test prealabil nu vor mai fi acceptate nici în alte situații cum ar fi sălile de sport. Măsurile adoptate joi seară în şedinţa CNSU vor fi validate, vineri, printr-o hotărâre de guvern.

Salile de sport nu vor mai accepta decat persoane vaccinate
Salile de sport nu vor mai accepta decat persoane vaccinate

Două modificări importante

”Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste noninvazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână.

Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces.

Românii cu teste pot ajunge ușor la ATI

Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala”, a declarat Florin Cîțu, potrivit Agerpres.

Închiderea școlilor nu mai este condiționată de rata de infectare

De asemenea, potrivit măsurilor adoptate de CNSU joi seară, închiderea școlilor nu va mai fi corelată de rata de infectare anunțată de autorități. Astfel școlile nu se mai închid dacă rata de incidență crește la 6 la mia de locuitori.

În acest fel, elevii care rămăseseră acasă pentru a face școală online, ale căror școli fuseseră închise din cauza ratei de infectare, vor putea de luni să se reântoarcă în bănci, condiția fiind aceea ca măsura adoptată să fie publicată în monitorul oficial.

Școlile închise din cauza ratei de infectare, redeschise de luni

”Da (elevii vor putea reveni la școală de luni n. red.). Dacă vom reuși și va trebui să reușim să publicăm până vineri seara în Monitorul Oficial, sau sâmbătă, cel târziu, dar vineri am spus că stabilim și anunță scenariul pentru săptămâna viitoare, depindem însă de hotărârea de Guvern și de semnarea unui ordin de ministru.

DSP va stabili ce se va întâmpla în școlile unde sunt cazuri de covid

În afară de această regulă, doar ancheta epidemiologică a DSP ne poate spune că pot fi suspendate cursurile și în alte clase, dacă există contacți direcți stabiliți de DSP ai cazului confirmat pozitiv. Doar acestea vor fi situațiile de rămânere în online din cauza numărului de cazuri”, spunea Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Urmăriți Impact.ro și pe