De ce nu mai vrea Sorana Cîrstea să revină în echipa de Fed Cup. A lămurit totul după eșecul de la Țiriac Trophy

Gabriel Peneș 14.09.2022, 09:37
De ce nu mai vrea Sorana Cîrstea să revină în echipa de Fed Cup. A lămurit totul după eșecul de la Țiriac Trophy

De ce nu mai vrea Sorana Cîrstea să revină în echipa de Fed Cup. Jucătoarea din Târgoviște era principala favorită a primei ediții a competiției WTA 125 Țiriac Foundaton Trophy organizată în București de viitorul ei socru. Ocupanta locului 38 WTA spera într-o finală românească, dar fiind că ea și Irina Begu (41 WTA) erau singurele sportive din Top 100 mondial prezente în concurs. Dar Sorana Cîrstea a fost eliminată surprinzător chiar manșa inaugurală de o jucătoare de pe locul 118 WTA.

De ce nu mai vrea Sorana Cîrstea să revină în echipa de Fed Cup

De ce nu mai vrea Sorana Cîrstea să revină în echipa de Fed Cup. Jucătoarea din Târgoviște era principala favorită, dar și atracție a primei ediții a turneului WTA 125, Țiriac Foundation Trophy, dotat cu premii totale de 115.000 de dolari, organizat de Ion Țiriac în București.

Aflată pe locul 38 mondial, Cîrstea spera chiar la o finală românească, dat fiind că în competiție e angrenată ș Irina Begu (41 WTA), cele două fiind singurele sportive din Top 100 mondial prezente la start.

„Sunt bucuroasă să joc din nou în România, la Bucureşti. Se ştie că de câţiva ani nu am mai avut niciun turneu la Bucureşti şi asta a durut un pic. Dar e bine că începem cu acest turneu de 125 pe care sper eu în viitor să îl ducem la 250 pentru că se poate. Eu nu joc de obicei turnee de 125. Dar pentru mine nu este un turneu de 125, este un turneu WTA acasă.

Normal că ar însemna mult să câştig trofeul aici, îmi doresc din suflet. Dar vom vedea ce vor fi. Sunt șanse să fie o finală românească, normal, pentru că eu şi Irina suntem favoritele 1 şi 2. Cred că ar fi frumos. Mi-aş dori să fie o finală românească, mai ales că e prima ediţie a turneului”, a declarat Sorana Cîrstea înainte de începerea competiției.

De ce nu mai vrea Sorana Cîrstea să revină în echipa de Fed Cup. A lămurit totul după eșecul de la Țiriac Trophy
Horia Tecău, actualul căpitan-nejucător al echipei de Fed Cup a încercat, fără succes, s-o convingă pe Sorana Cîrstea să revină în rândul tricolorelor

A lămurit totul după eșecul de la Țiriac Trophy

Dar Sorana Cîrstea a pierdut, marți, chiar în primul tur, în fața elvețiencei Simona Waltert, numărul 118 mondial. Waltert s-a impus cu scorul de 6-3, 6-3, într-o oră şi 29 de minute de joc. La finalul partidei, Cîrstea a declarat că e dezamăgită de rezultat, mai ales că a jucat în fața propriilor părinți și a alor membri ai familiei sale.

„Îmi pare rău că azi nu am reuşit să joc mai bine, să am ocazia să am mai multe meciuri aici pentru că e o bucurie să joc acasă. Se mai întâmplă, mai sunt şi zile proaste ca aceasta. Nu am mai jucat pe zgură de mult, iar asta s-a văzut. Încercam să joc ca pe suprafaţă rapidă şi nu mergea… se mai întâmplă, în tenis mai şi câştigi, mai şi pierzi.

Singurul lucru de care îmi pare rău este publicul. E un privilegiu mereu să joc acasă, mai ales că azi am avut alături familia, părinţii, unchii, mătuşa, lucru care nu se întâmplă mereu. Îmi pare rău că nu am reuşit să câştig ca să pot să joc din nou în faţa lor. Azi nu a fost o zi reuşită pentru mine”, a spus Cîrstea, conform Agerpres.

„Eu simt că mi-am făcut datoria”

Iubita lui Ion Ion Țiriac a mai declarat că își menține decizia de a nu reveni în echipa de Fed Cup (actuala Billie Jean King Cup), chiar dacă Horia Tecău, căpitanul-nejucător al tricolorelor a încercat s-o convingă să se răzgândească. Cîrstea consideră că și-a făcut datoria față de echipă și, fiind pe finalul carierei, e normal să se concentreze pe proiectele personale.

„Horia Tecău a încercat să mă convingă să revin, doar că decizia mea de a mă retrage va rămâne neschimbată. Joc la Fed Cup de când aveam 14-15 ani şi a fost mereu o bucurie, însă sunt pe final de carieră şi e normal să mă concentrez pe proiectele personale. Eu simt că mi-am făcut datoria.

Nu mai am 10 ani de carieră în faţă, poate nici 5, chiar dacă eu mă simt bine. Sunt pe sfârşit de carieră, e un lucru realist. Nu mi-am dat un deadline. Eu voi juca atât cât timp voi simţi plăcere şi voi fi acolo, în top 30-40. Nu ştiu în câţi ani mă voi retrage, dar e o realitate, buletinul nu minte”, a explicat ea, conform sursei citate.

Sorana Cîrstea s-a retras din echipa de Fed Cup, în 2018, după un conflict cu căpitanul de atunci al formației, Florin Segărceanu. Acesta a ținut-o rezervă într-un meci contra Elveției, preferând-o pe Irina Begu, deși Cîrstea era jucătoarea mai bine plasată în ierarhia mondială.

Pe de altă parte, în turneul de la București, Irina Begu (România, 41 WTA) a câștigat fără emoții la debutul în turneul WTA 125 Țiriac Foundation Trophy, scor 6-3, 6-1 cu Laura Pigossi (Brazilia, 102 WTA). Begu o va întâlni în optimile de finală pe conaționala Irina Bara (127 WTA), care a trecut de Ipek Oz (Turcia, 204 WTA), scor 6-3, 6-2.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....