SPECIAL

De ce nu mai vor românii să se căsătorească și să aibă copii. Specialist: S-au schimbat valorile, trebuie să trăim ce avem de trăit

Adriana Olaru 20.02.2022, 12:29
De ce nu mai vor românii să se căsătorească și să aibă copii. Specialist: S-au schimbat valorile, trebuie să trăim ce avem de trăit

Oamenii s-au schimbat foarte mult odată cu explozia rețelelor sociale și ce părea în trecut normalitate astăzi este o ciudățenie pentru mulți dintre tineri. Normalitatea a devenit o chestiune plictisitoare și cu cât reușești mai mult să spargi tiparele cu atât ai șanse mai mari să ieși în față. Asta înseamnă multe aprecieri pe rețelele sociale, mulți prieteni virtuali, dar și o îndepărate de realitatea care ar fi trebuit să ne țină în continuare ancorați în ea. Reporterii Impact.ro au vorbit cu Ovidiu Telegescu, psiholog, pentru a înțelege cum ne-a schimbat total lumea în care trăim toți în această perioadă. Recent, un sondaj făcut de compania Reveal Marketing Research, în perioada 21-25 ianuarie, și la care au răspuns 1.007 persoane de peste 18 ani, arată modul în care tinerii se raportează, mai nou, la relații, în special la căsătorie.

De ce fug tinerii de căsătorie

Lipsa banilor, lipsa lucrurilor materiale sunt principalele motive pentru care oamenii nu mai vor și nu mai cred într-o căsnicie trainică și veridică, așa cum vedeam în trecut la părinții sau la bunicii noștri. 55 la sută dintre cei care au răspuns cred că acesta este principalul motiv pentru care nu vor să se căsătorească. „Căsnicia nu ține loc de bani, dar fiecare dintre noi vrea o carieră și un loc stabil. Putem spune clar că banii influențează căsătoria, însă asta nu înseamnă că este un lucru bun. Căsnicia nu ține de bani, de avere, de lucruri materiale. Este clar că dacă totul este legat de partea financiară la primul conflict se destramă tot”, explică psihologul Ovidiu Telegescu.

O altă problemă pentru care tinerii nu mai cred și nu mai vor să se căsătorească este teama de eșec. Și această temere, spun specialiștii, vine tot din cauza modului în care societatea s-a schimbat și a evoluat în ultimii ani. Spre exemplu, lumea virtuală nu lasă loc de eșec sau de imperfecțiune. Pozele sunt editate, vedetele își postează cele mai frumoase și scumpe haine, iar viața pare un lux la care au acces doar unii privilegiați. În realitatea, imaginea perfectă pe care o afișează fiecare vedetă nu este nici pe departe cea adevărată. De aici și teama de a nu da greș când ne alegem soțul sau soția.

Viața virtuală ne distruge fericirea

Este foarte greu, explică psihologii, să rămâi echilibrat și sigur pe tine când în jur sunt atât de multe exemple despre cum arată perfecțiunea în ochii societății. O imagine falsă care ne afectează puternic comportamental și ne aruncă și mai adânc într-o lume conturată cu frici mari. Același studiu arată că 44% dintre cei care au răspuns de tem de un eventual eșec.

„S-au schimbat valorile, asta este clar, s-a depășit ideea de stâlp al casei. Femeile, fetele au nevoie de dezvoltare. Evident că și imaginile pe care le vedem pe rețelele sociale ne influențează, însă aici trebuie să ținem cont de ceva: dacă eu am o părere proastă despre mine, dacă eu mă văd într-un anumit fel este clar că mi-e teamă să aleg, pentru că mă gândesc că și viitorul partener mă vede așa cum mă văd eu. Afectează cu siguranță rețelele sociale din acest punct de vedere. Este bine că intrăm în relații atunci când sunt pregătiți și ne dorim clar acest lucru, după ce am trăit ce aveam de trăit. Când alegem acest drum de doi, trebuie să mergem și să facem lucruri de doi, chiar dacă presupun un copil, spre exemplu. Altfel nu va ține foarte mult”, a mai explicat Ovidiu Telegescu.

Tot mai puțini copii în România

Nici intenția tinerilor de a face copii nu este la fel de mare ca în anii trecuți. Motivele, spun specialiștii, sunt asemănătoare: lipsa banilor și incertitudinea locului de muncă. Din acest motiv, 2020 a fost anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii: 178.124, potrivit datelor statistice. Doar acum 145 de ani au mai fost înregistrate cifre asemănătoare, însă datele nu sunt relevante, pentru că atunci populația țării era de câteva ori mai mică.

Urmăriți Impact.ro și pe