De ce nu au căldură, de fapt, zeci de mii de bucureșteni. ”Au oprit-o”. Nicușor Dan i-a dat de gol

Antonia Iacobescu 31.10.2021, 13:11
De ce nu au căldură, de fapt, zeci de mii de bucureșteni. ”Au oprit-o”. Nicușor Dan i-a dat de gol

Problemele bucureștenilor racordați la sistemul de termoficare se adâncesc tot mai mult pe zi ce trece. În ultimele săptămâni, compania de termoficare a anunțat că s-au produs noi avarii, după ce țevile vechi s-au spart. Din acest motiv, zeci de mii de români nu au căldură în acest moment.

De ce nu au căldură, de fapt, zeci de mii de bucureșteni

În casele bucureștenilor, caloriferele oamenilor sunt doar puțin dezmorțite, iar la ultimele etaje căldura nu ajunge deloc din cauza presiunii mici.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a afirmat recent că autorităţile locale nu cunosc, deocamdată, procentul cu care va creşte preţul gigacaloriei. Pe de altă parte, Nicușor Dan a precizat că Primăria va plăti, la fel ca şi până acum, cel puţin 66% din tarif. În schimb, bucureștenii conectați la sistemul centralizat de termoficare vor suporta o treime din preţ.

Nicușor Dan a declarat că ELCEN nu a fost pregătit pentru sezonul rece la începutul lunii octombrie. Mai mult de atât, alți doi furnizori de agent termic au sistat furnizarea.

De ce s-a oprit căldura în Capitală

„Eu, în campania electorală – şi era campanie electorală, da? – nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă probleme. Chiar fiind în campanie electorală, am spus: Atenţie, iarna 2021-2022 o să fie puţin mai bună decât iarna 2020-2021 (…) şi am spus că schimbările fundamentale o să se vadă în iernile următoare. În iarna 2022-2023, asta e ceva ce pot să spun acum, o să fie mult mai bine decât 2021-2022”, a afirmat Nicuşor Dan în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Edilul Capitalei a mai mărturisit că, în România, preţul de producţie al energiei termice nu este reglementat, în timp ce cel de vânzare este supus unor plafoane. Drept dovadă, doi operatori care asigură furnizarea de agent termic, Vest Energo şi CET Griviţa, pentru 5-6% dintre locuitorii Capitalei, au oprit căldura în Capitală.

„Pe de altă parte, ELCEN-ul nu l-am găsit pregătit pentru iarnă, producătorul care nu ne aparţine şi tocmai de aia am făcut demersurile pentru a prelua noi ELCEN, să nu mai dăm tot timpul vina de la unii la alţii. ELCEN-ul nu a fost pregătit, el nu a pornit când a venit sezonul de iarnă – 6-7 octombrie – nu a fost pregătit să înceapă. El era pregătit să înceapă undeva 25 octombrie – 1 noiembrie şi din cauza asta nu a livrat, în cele patru CET-uri mari pe care le au, nu a livrat la capacitate. Şi a mai fost o vină, care este a Termoenergeticii, care este în subordinea noastră, care nu a prevăzut, şi atunci lucrările noastre care sunt pe magistrala Ferentari au întârziat pornirea CET-ului Progresul”, a mai explicat primarul.

Când vor avea bucureștenii căldură

După data de 1 noiembrie, Nicuşor Dan a dat asigurări că operatorul ELCEN va funcţiona la capacitate maximă, iar casele bucureștenilor vor avea căldură. Mai mult de atât, primarul Capitalei a mai afirmat că preţul de producţie a crescut, pentru o gigacalorie, de la 206 lei la 329 de lei. În ceea ce priveşte preţul pentru transport, acesta nu a fost fixat.

„În orice caz, în momentul ăsta noi (Primăria Capitalei – n.r.) plătim cam două treimi din preţ. Adică din 506, bucureşteanul plăteşte 164 şi noi plătim 340. Doi la unu este raportul, acest raport nu o să scadă. (…) Poate să crească (acest raport- n.r.) cel puţin până trecem peste perioada de iarnă, situaţia financiară ne-o permite”, a mai adăugat Nicuşor Dan.

Urmăriți Impact.ro și pe