EXCLUSIV

De ce nu are România submarine. Un contraamiral în rezervă, despre interdicţia primită în urmă cu ani de zile EXCLUSIV

Alexandru Catalan 11.05.2022, 17:00
De ce nu are România submarine. Un contraamiral în rezervă, despre interdicţia primită în urmă cu ani de zile EXCLUSIV

România nu-și permite să cumpere submarine la mâna a doua pentru flota sa din Marea Neagră! Un contraamiral în rezervă afirmă în exclusivitate pentru impact.ro că țara noastră nici nu are, chiar dacă ar vrea, de unde cumpăra așa ceva, întrucât submarinele turcești sau grecești sunt foarte vechi. Unica soluție rămasă ar fi cele germane, de clasă medie sau mică!

Motivul pentru care țara noastră nu are submarine

Cea mai puternică alianță militară din lume, NATO, e reprezentată în Marea Neagră de un singur submarin, și acela neoperațional. Este vorba despre submarinul românesc, de proveniență rusească din timpul Războiului Rece, „Delfinul”, care în prezent mai e utilizat de către forțele noastre navale doar ca navă-școală. Contraamiralul în rezervă Constantin Ciorobea a declarat pentru impact.ro că varianta achiziționării unui submarin la mâna a doua i se pare exclusă.

România se poate lăuda cu o tradiție a utilizării submarinelor în Marea Neagră, oricât ar părea de surprinzătoare afirmația la prima vedere. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a deținut trei submarine, cel mai mare număr atins vreodată în materie privind acest tip de armă foarte performant. Ele erau botezate drept „Delfinul”, „Rechinul” și „Marsuinul”.

„Puțini știu, dar submarinele românești au supravegheat cu succes operațiunea de evacuare a militarilor români din Peninsula Crimeea, din primăvara lui 1944. Ai noștri au avut parte și de asistență aeriană, dar și de pe mare. Iar flota rusească nu prea s-a apropiat. Nu am avut pierderi majore, cu excepția câtorva nave, atacate și scufundate. Au fost salvate circa 60.000 de vieți. Vi se par puține?”, afirmă contraamiralul în rezervă Constantin Ciorobea pentru impact.ro.

Rusia are cel puțin șapte submarine operaționale la Marea Neagră

Pe de altă parte, în acest moment delicat, în care Marea Neagră e martora unui nou conflict, de data asta între Ucraina și Rusia, perimetrul mării e dominat clar de submarinele rusești, singurele prezente în zonă.

Potrivit acestuia, submarinele turcești se aventurează foarte rar în Marea Neagră. Același contraamiral susține că rușii au în Marea Neagră cel puțin șapte submarine, din care patru sunt operative, iar alte trei sunt modernizate și capabile să lanseze rachete dintre cele mai moderne.

„Nu cred că se pune problema astăzi de a cumpăra un submarin la mâna a doua. În primul rând din simplul motiv că nu prea ai de unde. Singurele piețe, ca să le numesc așa, ar fi Grecia și Turcia, dar tehnologia lor e destul de învechită și nu cred că merită investiția. De altfel, turcii înșiși în ultimii ani s-au orientat spre tehnologie și submarine de clasă medie de tip german”, afirmă același fost militar cu rang înalt în cadrul Forțelor Navale Române.

De ce nu are Romania submarine. Un contraamiral in rezerva, despre interdictia primita in urma cu ani de zile EXCLUSIV
Contraamiralul Constantin Ciorobea a coordonat in cariera sa actiuni de operatii informationale sub egida NATO 

El adaugă și un amănunt foarte important, după care România nu poate cumpăra submarine produse de englezi sau francezi.

„Lumea anglo-saxonă produce submarine de mare capacitate, capabile să înfrunte luni bune lumea oceanelor planetei. Or, România, nu are nevoie de așa ceva. Are nevoie de submarine de clasă medie sau mică. Așa ceva sunt submarinele produse de Germania și care sunt operaționale în Marea Baltică.

În plus, din câte știu România are semnat cu Rusia un tratat prin care ne-am asumat că nu vom achiziționa submarine dotate cu rachete cu rază lungă de acțiune, de tipul celor engleze sau franceze”, mai spune contraamiralul Constantin Ciorobea.

Costul unui submarin modern trece de pragul a 800 de milioane de euro

Acesta indică faptul că achiziția unei asemenea foarte moderne mașini de luptă „ar face să fim tratați cu toată seriozitatea” de orice altă țară riverană Mării Negre, dar și faptul că există și un impediment major.

„Costul unui submarin este unul consistent. Prezența sa ar face să fim tratați cu toată seriozitatea de orice flotă navală din lume. Doar că prețul acestuia poate fi dublu sau chiar mai mult decât cel al unei corvete, de 300 sau 400 milioane de euro. Pe scurt, el poate atinge 800 de milioane de euro sau poate depăși lejer acest prag!”, precizează el.

În plus, mai spun contraamiralul, din momentul cumpărării submarinului, mai e nevoie de cel puțin șase luni de instrucție pentru ca echipajul să se acomodeze cu noua armă. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat recent că România trebuie să cumpere submarine, întrucât „Marea Neagră s-a aglomerat și e plină de rechini”.

Urmăriți Impact.ro și pe