De ce mai sunt români care primesc tichete de masă în valoare de 9,57 de lei, deşi valoarea a fost majorata la 30 de lei

Andra Daoud 06.07.2022, 23:50
De ce mai sunt români care primesc tichete de masă în valoare de 9,57 de lei, deşi valoarea a fost majorata la 30 de lei

Legea care stabilește valori mai mari pentru tichetele de masă a fost promulgată recent, însă în continuare sunt români care primesc astfel de tichete cu valoare mică. Chiar dacă actul normativ prevede că tichetele pot avea o valoare maximă de 30 de lei, sunt angajați care primesc bonuri de masă cu o valoare și de trei ori mai mică. Există însă și o explicație pentru acest fenomen.

De ce se dau în continuare tichete de masă de 9,57 lei

Legea cu privire la acordarea tichetelor de masă a fost modificată recent. Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care stabilește o valoare maximă de 30 de lei pentru un bon de masă, însă în continuare mai sunt români care primesc tichete cu valori sub 10 lei, situație care îi nemulțumește pe mulți dintre ei.

Explicația este cât se poate de simplă. Chiar dacă legea a fost completată și s-a stabilit o valoare maximă a bonurilor de masă, aceasta nu prevede și o valoare minimă și nici obligația angajatorilor de a mări valoarea acestor tichete.

Cu alte cuvinte, angajații sunt la mâna patronilor, care pot alege să ofere tichete de masă în valoare de 9,57 lei, mai mică sau mai mare. În plus, tichetele de masă sunt un beneficiu pe care nu toți angajatorii aleg sau își permit să îl ofere. Angajatorul stabilește dacă oferă aceste tichete, precum și suma destinată lor, care este prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

De ce mai sunt romani care primesc tichete de masa in valoare de 9,57 de lei, desi valoarea a fost majorata la 30 de lei
Unii angajati primesc in continuare tichete de masa in valoare de 9,57 lei

Valoarea tichetelor de masă ar fi trebuit să crească de la 1 iulie

Legea care le permite angajatorilor să mărească valoarea tichetelor de masă, de la 20.17 lei la 30 de lei, a intrat în vigoare la 1 iulie. Modificarea a fost reglementată prin adoptarea legii nr. 187/2022, care modifică legea 165/2018, privind acordarea tichetelor valorice.

Autoritățile au luat măsura de a permite creșterea valorii bonurilor de masă până la 30 de lei pentru a sprijini populația, într-o perioadă în care inflația a determinat o creștere semnificativă a prețurilor la alimentele de bază. Tichetele de masă oferite angajaților sunt exceptate de la taxele care se aplică salariului și sunt 100% deductibile.

Tichetele de masă au început să fie acordate angajaților români încă din anul 1998, fiind un beneficiu salarial care se practică în multe țări din Uniunea Europeană. Prin acordarea acestui stimulent, companiilor le crește gradul de responsabilitate socială și contribuie la stimularea mediului de afaceri.

În ceea ce îi privește pe angajații care le primesc, aceste tichete reprezintă un sprijin important și pentru ei. De exemplu, dacă un angajator decide să mărească valoarea tichetelor de masă până la limita maximă, acest lucru înseamnă că un angajat poate primi, într-o lună cu 22 de zile lucrătoare, suma de 660 de lei sub formă de bonuri de masă.

Urmăriți Impact.ro și pe