De ce în restaurante se pun în farfurii 3 sau 5 bucăți dintr-un preparat. Ce ascunde, de fapt, acest truc

Anca Manolica 07.10.2022, 09:21
De ce în restaurante se pun în farfurii 3 sau 5 bucăți dintr-un preparat. Ce ascunde, de fapt, acest truc

Dacă și tu te-ai întrebat vreodată de ce în restaurante se pun în farfurii 3 sau 5 bucăți dintr-un preparat, ei bine, vei găsi răspunsul în rândurile de mai jos. Este o regulă numerică prin care acestea caută să vândă mai multe porții. Iată explicația pentru care cifra va fi mereu impară.

Regula numerică pe care restaurantele o folosesc pentru a vinde mai multe porții

Ai mers vreodată cu un grup de prieteni sau cu familia la un bar sau la un restaurant, ați comandat ceva de mâncare la comun și ți-ai dat seama că întotdeauna rămâne o porție/felie, ceea ce face imposibilă împărțirea egală? Nu este ceva pur întâmplător sau ceva care se întâmplă din când în când.

Este un lucru obișnuit, iar răspunsul sau motivul a fost oferit de matematicianul și popularizatorul științific Santi García Cremades, în cadrul unei emisiuni de televiziune spaniole. Acesta a explicat strategia multor baruri și restaurante (mai ales atunci când este vorba de francize) care aplică o regulă ce presupune utilizarea numerelor prime atunci când își servesc porțiile (mai ales acele tapas din Spania).

Ne amintim cu toții de la școală numerele prime sunt toate numerele mai mari decât unu care sunt divizibile doar cu unu și cu ele însele. Așadar, potrivit specialistului, numerele prime sunt 2, 3, 5, 7 sau 11 și toate acestea sunt numere care se pot găsi frecvent într-o porție de crochete într-un bar sau restaurant, de exemplu.

Mise-en-place restaurant
Mise-en-place restaurant

Explicația este cât se poate de simpă

Astfel, în cazul unei mese de șase persoane, o porție de crochete va avea, în general, șapte bucăți. Așa că întotdeauna va rămâne una pe care o va mânca o persoană norocoasă, sau va sfârși prin a fi împărți în șase părți egale. În cazul în care sunt patru la masă, cineva va mânca doar una.

Din acest motiv, cel mai probabil mulți ajung să facă ceea ce a dezvăluit Cremades și care este motivul pentru care se folosesc numere prime: vor cere o altă porție. Așadar, pentru a compensa, se va face o nouă comandă, iar, la final, nota de plată va fi, desigur, mai mare.

Aceeași regulă poate fi foarte bine inversată în cazul în care există un număr prim de persoane la o masă, de exemplu 3, 5 sau 7. Aceștia vor primi o porție de 4, 6 sau 8 crochete. În acest fel, istoria se repetă și, în final, chelnerul va fi rugat să aducă o altă porție, notează okdiario.com.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...