De ce ies sarmalele tari, de fapt. Gospodinele adevărate îşi dezvăluie secretele

Andra Daoud 12.02.2022, 10:01
De ce ies sarmalele tari, de fapt. Gospodinele adevărate îşi dezvăluie secretele

Sarmalele sunt, fără doar și poate, unul dintre felurile de mâncare tradiționale preferate de români. Nu lipsesc de pe nicio masă de sărbătoare și fiecare gospodină are o rețetă preferată, pe care a perfecționat-o și pe care o prepară de fiecare dată. Ca orice mâncare, sarmalele au și ele secretele lor, iar gospodinele adevărat le cunosc și le dau mai departe.

De ce ies sarmalele tari, de fapt

Sarmalele tradiționale românești se prepară în orice gospodărie, după rețete moștenite din generație în generație. Fie că sunt făcute din carne de porc, vită, pasăre sau amestec, sarmalele perfecte trebuie să îndeplinească neapărat câteva cerințe: să nu fie nici prea acre, nici prea sărate, să fie pufoase, nu tari sau uscate, să fie bine fierte și să aibă o proporție corectă de orez și de carne.

De multe ori, se poate întâmpla, mai ales celor care prepară sarmale pentru prima dată, ca acestea să iasă prea tari sau prea uscate. Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că se folosește carne tocată slabă. Carnea pe care o folosim la sarmale trebuie să aibă un procent corect de grăsime (25-30%), de aceea multe gospodine o preferă pe cea de porc. Sarmalele nu sunt, în esență, un preparat dietetic, așa că dacă folosiți carne slabă, cum ar fi cea de curcan, de exemplu, puteți avea surpriza ca acestea să iasă uscate și tari.

Un alt motiv pentru care sarmalele sunt tari este felul în care sunt înfășurate. Unele gospodine preferă să le înfășoare strâns atunci când le prepară, pentru a se asigura că nu se desfac în timpul fierberii. Făcând acest lucru, orezul din compoziție nu va avea loc să se umfle în timp ce sarmalele fierb, iar compoziția va fi strânsă în foaia de varză la final.

Un truc pe care multe gospodine îl folosesc este adăugarea apei în compoziție, mai ales dacă nu aveți o carne tocată grasă. La 1 kg de carne, se pun 100 ml de apă. Aceasta ajută orezul să rămână pufos în timpul fierberii și să se umfle, legând bine compoziția.

De ce ies sarmalele tari, de fapt. Gospodinele adevărate îşi dezvăluie secretele
De ce ies sarmalele tari, de fapt. Gospodinele adevărate îşi dezvăluie secretele

Rețetă tradițională de sarmale

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată de porc
  • 125 g orez
  • 2 cepe
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • cimbru
  • varză murată
  • bulion
  • o bucată de afumătură

Foile de varză se spală și li se îndepărtează cotorul, apoi sunt lăsate în apă rece pentru a nu fi prea acre. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei până când devine sticloasă. Se dă deoparte până se răcește.

Într-un vas încăpător, se amestecă orezul, carnea tocată, ceapa călită, sare, piper și cimbru după gust. Se adaugă o jumătate de pahar de apă și se omogenizează bine compoziția. Se pune câte o lingură din compoziție pe foaia de varză murată și se înfășoară sarmalele ferm, dar nu foarte strâns.

Sarmalele se vor așeza într-o oală de lut, de preferat, sau într-o cratiță cu fundul dublu, pentru a nu se arde în timpul fierberii. Se lasă un spațiu în mijloc, unde se va adăuga o bucată de afumătură. Se pun bulionul și foile de dafin, se acoperă totul cu un strat de foi de varză întregi și se pun la fiert sarmalele, la foc mic.

Sarmalele se fierb pe aragaz timp de o oră, după care vor fi puse la cuptor pentru încă o oră, cel puțin. Se adaugă apă din când în când și se amestecă rotind oala spre stânga și spre dreapta. După ce au fiert, sarmalele pot fi savurate alături de mămăliguță, cu o lingură de smântână deasupra. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe