EXCLUSIV

De ce este controversată decizia Guvernului de a reactiva hidrocentralele din arii protejate? „Reprezintă cel mai amplu atac asupra patrimoniului nostru natural”

Gabriela del Pupo 25.11.2022, 13:16
De ce este controversată decizia Guvernului de a reactiva hidrocentralele din arii protejate? „Reprezintă cel mai amplu atac asupra patrimoniului nostru natural”

Tentativele de a găsi surse alternative de energie în plină criză nu sunt cele mai prietenoase cu patrimoniul natural. Guvernul vine cu o ordonanță de urgență care să compenseze pentru faptul că o lege care viza hidrocentralele din arii protejate a fost respinsă la Curtea Constituțională a României.

Din păcate, ordonanța nu poate fi atacată decât de Avocatul Poporului, astfel că finalizarea unor proiecte, care au fost oprite în momentul în care anumite situri care au devenit protejate, ar putea demara. Impact.ro a stat de vorbă cu biologul Călin Dejeu, care a și trimis o scrisoare deschisă către Comisia Europeană și Klaus Iohannis pentru a semnala efectele nocive ale ordonanței.

„Este un masacru absolut inutil, pentru că cele 9 proiecte ceaușiste în cauză ar produce sub 1%”

Pe lângă faptul că nu sunt eficiente din punct de vedere al producției, aceste hidrocentrale pot duce la secarea râurilor și sigur vor distruge biodiversitatea zonelor în care este posibil să fie puse în funcțiune în curând. Nici din punct de vedere al producției de energie această soluție nu poate fi pusă pe seama crizei energetice pentru că primele rezultate palpabile s-ar vedea în ani de zile, mult după ce România ar fi trecut de criza resurselor de energie. După o vară care a înregistrat recorduri la nivel de secetă se pare că perspectiva ca anumite râuri să sece din cauza exploatărilor nu îi sperie pe guvernați.

„Această ordonanță de urgență, ordonanța ecocidelor, reprezintă cel mai amplu atac asupra patrimoniului nostru natural, niciodată în istoria României nu a existat un act unic care să prevadă o atât de amplă serie de distrugeri, în toate colțurile țării. După ce Curtea Constituțională a respins legea Zamfir, avem un atac triplu asupra parcurilor naționale, siturilor Natura 2000 și asupra sitului Ramsar Confluența Olt-Dunăre.

Avem două proiecte de lege pe procedură de urgență în Parlament (dedublarea legii Zamfir) și această ordonanță, cea mai periculoasă pentru că doar Avocatul Poporului o poate ataca la CCR. Toate promovând aceeași serie de ecocide. Și este un masacru absolut inutil, pentru că cele 9 proiecte ceaușiste în cauză ar produce sub 1% din producția de energie electrică națională, ar putea să înceapă să producă doar peste câțiva ani, iar sumele enorme pe care le vor înghiți probabil că nu vor fi niciodată recuperate, deci este cel mai scump curent.”, spune Călin Dejeu.

 

România riscă procedură de infringement

Țara noastră ar putea fi și aspru taxată pentru astfel de proiecte, motivul pentru care acestea au fost oprite fiind chiar faptul că zonele respective au devenit arii protejate recunoscute internațional. Singurii care pot interveni în acest moment sunt fie Avocatul poporului, fie președintele Klaus Iohannis care are posibilitatea de a participa la ședințele de guvern pentru a retrage ordonanța de pe parcursul punerii ei în aplicare.

Lucrările au fost abandonate și din considerentul cheltuielilor mari pe care le presupuneau, și pe care Hidroelectrica nu le putea recupera într-un timp care să fie rentabil, având în vedere investiția estimată de 2.375.713.640 lei, calculată la vremea respectivă.

„Chiar și cu calculele propagandistice din Defileul Jiului, care ignoră debitul redus al râului (determinat de secetele tot mai pronunțate și cei 2 metri cubi/secundă deviați deja spre Lotru) și debitul ecologic pe care trebuie să îl asigure, Hidroelectrica estimează o recuperare a ”investiției” în 50 de ani.

Dar culmea șarlataniei este că se laudă că emit ordonanța pentru a accesa fonduri europene, în condițiile în care Comisia Europeană nu doar că nu ar finanța așa ceva dar și declară, chiar în ziua postării ordonanței, referitor la cele trei atacuri simultane, că nu va ezita să deschidă infringement dacă astfel de acte normative, pentru hidrocentralele ilegale, sunt adoptate (Ares(2022)8053032-22/11/2022).”, spune Călin Dejeu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...