De ce este bine să ţii mustul câteva zile la frigider. Secretul pe care îl ştiu puţini români

Nicu Stan 02.10.2021, 12:24
De ce este bine să ţii mustul câteva zile la frigider. Secretul pe care îl ştiu puţini români

S-a aflat de ce este bine să ţii mustul câteva zile la frigider. Acesta este secretul pe care foarte puţini români îl cunosc. După ce vei proba asta, numai așa o să faci de acum în colo, în fiecare toamnă, de fiecare dată cînd faci strugurii.

Cum să păstrezi mustul cât mai mult timp. Secretul pe care foarte puțini îl cunosc

Venitul toamnei la românii înseamnă multe tradiți și obiceiuri. Pe lângă zacuscă, murături și alte conserve de toamnă, mulți dintre români nu concep să intre în anotimpul rece fără măcar o damigeană de vin sau câteva sticle de must.

În acest articol vă vom oferi câteva secrete necesare după ce strugurii au fost culeși și se pregătește prepararea vinului.

Mustul trebuie strecurat
Mustul trebuie strecurat

La ce se mai folosește mustul

Mustul se poate bea ca atare sau poate fi folosit ca și ca ingredient în diverse alte preparate. Din mustul de struguri se poate face sirop, budinci și diverse alte sortimente de dulciuri.

Pentru a face must, câțiva litri, de poftă, este nevoie de un storcător de fructe, o strecurătoare fină, un vas mare cu deschiderea largă, emailat, sticle sterilizate sau alte recipiente de sticlă.

Struguri de vin, nu de masă

Pentru un must de calitate superioară, se vor folosi struguri cât mai proaspeți. De preferat, chiar struguri care au fost culeși în aceeași zi în care se zdrobesc strugurii.

Strugurii pentru must folosiți sunt cei speciali de vin, nicidecum struguri de masă. De asemenea, mustul se face atât din struguri albi, precum și din struguri negri. Pentru un must bun nu se folosesc boabe stricate, mucegăite ori necoapte.

Mustul trebuie strecurat

Boabele de strugure se zdrobesc în storcătorul de fructe și se extrage astfel sucul. Acesta se trece printr-o strecurătoare fină, astfel încât să se separe de sâmburi și cojile care mai scapă în must.

Sucul obținut se va pune la fiert, cu zahăr după preferințe, în vasul emailat, timp de o oră. În timpul fierberii, se amestecă încontinuu și se înlătură spumacare se formează deasupra.

Mustul trebuie închis etanș

După fierbere, se lasă să se răcească, după care se toarnă în sticlele sterilizate, care se închid ermetic. Dacă nu sunt închise etanș, mustul va fermenta. Mustul trebuie ținut la răcoare, ideal în beci.

În cazul în care se dorește obținerea unui must fără fierbere, atunci strugurii zrobiti se țin într-un recipient câteva ore, în funcție de tipul de strugure. După, se strecoară, iar mustul obținut se toarnă în sticle de sticlă. Acestea trebuie lăsate câteva zile, pentru că lichidul tulbure să se limpezească și să se facă depuneri pe fundul sticlei.

Metoda păstrării la frigider

O altă metodă de a încetini fermentarea mustului este păstrarea la frigider. Mustul se păstrează ca în ziua în care au fost zdrobiți strugurii până la 3-4 săptămâni. Cei care vor să îl păstreze mai mult timp îl pot congela.

Urmăriți Impact.ro și pe