Creierul este un organ de o importanță vitală pentru functionarea organismului. Nu exista o dieta perfectă pentru creier, dar alimentele pe care le consumăm au un efect direct asupra bunei funcționări a acestuia. Medicul Alexandru Vlad Ciurea a dezvăluit ce nu ar trebui să mâncâm, deoarece este periculos pentru creier, deși este un produs preferat de toți românii.
Nutriția este o parte fundamentală a prevenirii bolilor care afectează creierul. Prin urmare, hrănirea creierului într-un mod sănătos poate face diferența atunci când vine vorba de a avea o memorie bună și de a ne bucura, astfel, de o stare mentală sănătoasă și echilibrată.
Dar sunt alimente care nu fac bine creierului, iar medicul Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila din București, a spus ce nu ar trebui să mai mâncăm după 44 de ani. Este un produs preferat de toți românii, dar este cel mai periculos pentru creier. Este vorba despre cârnat.
„Cârnatul trebuie scos. Cârnatul gras. Și mititeii. Îmi pare rău, eu sunt foarte mare amator de mititei, dar până la vârsta de 44 de ani, apoi, doar cu măsură, de poftă. Nimeni nu spune că de poftă nu avem voie (…) Unde se duce toată cărnăria aia? Vă dați seama? În burtă! Și din burtă unde se duce? Este îngrozitor! Carnea roșie, tare, este toxică și pentru creier și pentru ficat și pentru tot organismul. Nu poți să digeri totul„, a declarat medicul Alexandru Vlad Ciurea, în podcast-ul lui Cătălin Măruță.
În urmă cu ceva timp, medicul Vlad Ciurea spunea că pentru a avea un creier sănătos trebuie ca toate grăsimile să fie îndepărtate. „Creierul este fericit dacă îi dăm apă multă, dacă îi dăm oxigen cât mai curat, dacă îi dăm glucoză, dar nu zahăr. Trebuie să îi dăm creierului ciocolată neagră. Cafeaua este foarte bună pentru creier, dar nu trebuie să abuzăm”, preciza acesta.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, somnul este foarte important pentru creier, mai ales că s-a dovedit pe o serie întreagă de aparate că cel mai bun somn este între ora 10:00 și 12:00 seara.
„Este o curăţare a creierului. Partea superioară a creierului doarme, partea interioară este viaţa noastră vegetativă în care toate organele funcţionează şi ne curăţă cu ocazia asta creierul, întreg organismul se linişteşte şi a doua zi pornim de la capăt”, mai spunea medicul Vlad Ciurea.
Creierul uman reprezintă aproximativ 2% din greutatea corpului nostru. Acizii grași Omega 3, vitaminele B, C și E, antioxidanții, flavonoidele, colina și triptofanul, printre altele, sunt elemente care stimulează și promovează performanța creierului.