De Revelion se spune că e bine să faci neapărat anumite lucruri, ca să-şi meargă bine în anul ce tocmai stă să debuteze. Noaptea dintre ani, cea mai lungă dintre toate, dar şi cea mai specială prin maniera în care marcăm trecerea unui nou an din viaţa noastră, vine la pachet cu o serie de tradiţii. Fie să fii înconjurat de cele mai dragi persoane, indiferent de vârsta ta sau a lor, fie să ai cele mai alese bucate pe masă, fie să te săruţi chiar la miezul nopţii sub o ramură de vâsc, plantă încărcată de om cu multă magie de secole bune, care ne apare mai tuturor drept simbol al iubirii, curăţeniei spirituale şi armoniei.
Există însă şi persoane care preferă ca în noaptea dintre ani să se roage. Sau chiar să meargă la biserica cea mai apropiată, fiindcă multe dintre ele sunt deschise rugăciunii, chiar la miezul nopţii de Revelion. impact.ro a vorbit cu părintele Vasile Ioana despre această tradiţie şi despre foloasele sale.
„A face măcar o rugăciune în noaptea de Revelion e mai mult decât o tradiţie. Sigur că noaptea de Revelion, aşa cum o sărbătorim noi astăzi, nu a existat la fel, de-a lungul istoriei. Şi nici nu a fost marcată cu fastul de astăzi. Primii creştini nu aveau aşa ceva în calendar. Nici cei mai apropiaţi nouă în timp, de acum 80 sau 100 de ani. Însă ceea ce am primit de mii de ani de la sfinţii părinţi, adică cei ce au mers apăsat cu semnul credinţei înaintea noastră pe acest pământ, a fost să ne rugăm în fiecare seară, ba chiar şi în fiecare noapte, pentru aceia care pot şi vor să facă aceasta. Iată pe scurt de ce noaptea de Revelion nu putea face abstracţie. Chiar dacă e şi un motiv de bucurie! Lucrurile trebuie făcute cu chibzuinţă. Aşadar, nu e recomandare să te rogi în noaptea dintre ani, ci este o obişnuinţă la care noi ne-am întors în ultimele decenii, după comunism! Şi mai trebuie să ştiţi că patriarhul se roagă în biserică la trecerea anilor, aşa cum şi noi, ceilalţi preoţi, o facem în bisericile unde slujim fiecare”, arată preotul Vasile Ioana.
Parohul Bisericii “Sf. Nicolae dintr-o Zi”, din Bucureşti, spune că acesta este şi motivul pentru care preoţii celebrează o anume slujbă în noaptea de Revelion. De ce este bine să te rogi de Revelion.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Este o vorbă din bătrâni care spune că aşa cum începi anul, la fel o să-l şi continui. Iată de ce e bine să te prindă noul an în rugăciune. Ideal ar fi să te rogi cam între 23.45 şi 00.15. Ar fi cam o jumătate de oră”, adaugă Vasile Ioana.
În ceea ce priveşte rugăciunea aleasă, cunoscul preot ortodox are o recomandare specială, una dintre cele mai frumoase rugăciuni de mulţumire ale Bisericii noastre.
„Iisuse preaminunate, mirarea îngerilor; Iisuse preaputernice, izbăvirea strămoşilor, Iisuse preadulce, slava patriarhilor; Iisuse preaslăvite, tăria ocârmuitorilor; Iisuse preaiubite, plinirea prorocilor; Iisuse preaminunate, întărirea mucenicilor; Iisuse prealine, bucuria călugărilor; Iisuse preamilostive, dulceața preoților; Iisuse preaîndurate, înfrânarea pustnicilor;Iisuse preadulce, bucuria cuvioșilor; Iisuse preacurate, mintea cea întreagă a celor curați cu fecioria; Iisuse cel mai înainte de veci, mântuirea păcătoșilor; Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”.