De ce casele din Grecia au pereţii albi şi obloanele albastre. Toţi turiştii ar trebui să ştie

Beatrice Dumitru 10.11.2021, 14:44
De ce casele din Grecia au pereţii albi şi obloanele albastre. Toţi turiştii ar trebui să ştie

Grecia este una dintre cele mai căutare destinații pentru petrecerea concediilor. Zeci de mii de turiști din Europa ajung pe insulele grecești în fiecare vară. Una ditre atracții o reprezintă casele din Grecia, zugrăvite în alb și albastru. Dar există un motiv pentru care acestea au devenit un simbol al elenilor.

De ce zugrăvesc grecii casele în alb și albastru

Pe lângă plajele superbe cu nisip fin și apa turcoaz, Grecia îi fascinează pe turiști și cu casele specifice. Cei care au fost pe insulele din această țară au observat că toate clădirile au pereți albi și obloane albastre. Unii s-ar putea gândi că aceste două culori se află și pe drapelul elen. Dar nu acesta este motivul pentru care casele din Grecia sunt zugrăvite în acest fel.

Se pare că aceste case alb-albastre au devenit un simbol în Grecia, după ce, în anul 1938, au apărut mai multe focare de holeră peste tot în Grecia, inclusiv în insule. Pentru a scăpa de boala cruntă,  Guvernul de atunci, condus de Ioannis Metaxas, a decis ca toți oamenii să-și dezinfecteze casele cu var, acesta fiind cel mai popular dezinfectant din acea perioadă.

De ce casele din Grecia au pereții albi și obloanele albastre. Toți turiștii ar trebui să știe
Simbolul Greciei, casele alb-albastre.

Legea a fost menținută încă 30 de ani de atunci, fiind consolidată în timpul regimului dictatorial militar. Oamenii au continuat și după aceea să zugrăvească clădirile în alb, deoarece reflecta razele de soare și pereții nu se mai supraîncălzeau pe timpul verii.

Tot Ioannis Metaxas a fost cel care a impus și culoarea albastră cu care se vopsesc obloanele geamurilor. Acesta voia să nu mai apară pe case culoarea roșie, simbolul mișcării comuniste.

Grecia, preferată pentru petrecerea vacanței de vară

În fiecare vară, insulele din această țară sunt luate cu asalt de turiști. Aproximativ 16,5 milioane de persoane ajung aici, mai mult decât întreaga populație a țării, care numără aproximativ 10 milioane de locuitori.

Grecia are mai mult de 2.000 de insule, cea mai mare fiind Creta. Una dintre atracțiile de pe aceste insule sunt casele din Grecia. Cel mai important oraș elen este capitala Atena, fiind și unul dintre cele vechi din Europa. Peste 40% din populatia elenă trăiește în acest oraș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...