Autoritățile din Egipt au stabilit ce a stat la baza atacului devastator din staţiunea egipteană Hurghada, în urma cărora două turiste, printre care una din România, au murit după ce au fost sfâșiate de rechin. Experții au analizat mușcăturile de pe corpurile victimelor și au stabilit condițiile în care au avut loc cele două tragedii. Marea Roșie este o atracție pentru turiștii care adoră sporturile de apă, precum scufundările, datorită apelor sale calde și limpezi, pline de viață.
Așadar, autoritățile din Egipt au publicat oficial un raport în care au fost analizate condițiile în care cele două turiste au fost ucise de rechin. Experții au stabilit că vinovat pentru moartea celor două femei se face un rechin taur, cunoscut pentru agresivitatea sa. Comportamentul animalului a fost unul și mai agresiv din cauza faptului că se afla în perioada de împerechere și căuta hrană în afara zonelor unde stă în mod obișnuit.
În raportul său, comisia a enumerat o serie de motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.
Experții care au analizat de ce au atacat rechinii au stabilit că prima victimă a fost turista din România, care fusese ucisă cu două zile înainte de atacul asupra turistei din Austria. Cele două femei au fost atacate în timp ce făceau snorkeling. Snorkeling-ul este o activitate sportivă de scufundare și înot, sub și la suprafață apei, cu scopul de a descoperi și de a admira îndeaproape flora, fauna și peisajul marin. Din păcate pentru cele două femei, au fost atacate de un rechin tigru, iar experții au spus că motivul atacului a fost hrana.
Ulterior, guvernatorul Mării Roşii, Amr Hanafy, a interzis toate activităţile nautice în perimetrul atacurilor, fără a preciza când anume vor putea fi reluate acestea. Turitii români au afirmat însă că unele plaje s-au redeschis după doar câteva zile de la atac.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Comisia a venit și cu o serie de recomandări. Pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi.
Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină. Comisia a mai recomandat reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.
Egiptul s-a mai confruntat cu atacuri mortale ale rechinilor. În 2020, un băiat din Ucraina şi-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior în urma unui atac de acest tip. În 2018, un rechin a ucis un turist ceh în apropierea unei plaje de la Marea Roşie, iar unul german a decedat în 2015, după c a fost atacat de rechini. Și în 2010 au avut loc atacuri sângeroase soldate cu morți și răniți.