Cum arată, de fapt, rechinii din Marea Neagră. Întâlnirea unui scafandru cu peștele înfricoșător, surprinsă în imagini. „Sunt atât de norocos”

Ana Anitoiu 09.07.2022, 20:38
Cum arată, de fapt, rechinii din Marea Neagră. Întâlnirea unui scafandru cu peștele înfricoșător, surprinsă în imagini. „Sunt atât de norocos”

Puțini români știu cum arată, de fapt, rechinii din Marea Neagră. Întâlnirea unui scafandru cu peștele înfricoșător a fost surprinsă în imagini. Bărbatul s-a declarat norocos pentru această întâmplare de care a avut parte în timpul unei scufundări.

Ce a povestit scafandrul despre rechinii din Marea Neagră

Mai exact, instructorul de scufundări Dragoş Popescu a avut şansa să vadă și să fotografieze un rechin din Marea Neagră, numit Câine de Mare. Spre deosebire de specia de rechin Mako ce a ucis două femei, o româncă și o austriacă în Marea Roșie, în Egipt, această specie nu atacă omul.

Scafandrul a surprins un rechin Câine de Mare în zona epavelor de la Costineşti, în septembrie 2017. El a explicat că la scufundările în Marea Neagră orice vietate marină mai mare decât guvidul este ceva special.

„Nu mă aşteptam la asemenea întâlnire, şi pentru că eram pe final de prima scufundare, doream să păstrez acumulatorii în stare bună pentru o a doua scufundare la una dintre epavele de lângă digul de Nord al portului Agigea. Atât GoPro-ul, cât şi luminile erau oprite şi singurul pornit era aparatul foto, carcasa acestuia neavând buton on/off.

Îmi amintesc şi acum ce gânduri mi-au trecut rapid prin minte: dacă pornesc luminile, se sperie, dacă pornesc GoPro-ul, acesta scoate câteva sunete ascuţite şi se sperie. Aşa că am încercat să fac câteva poze“, a povestit Dragoş Popescu, potrivit adevarul.ro.

Cum arata, de fapt, rechinii din Marea Neagra
Cum arata, de fapt, rechinii din Marea Neagra

Cum arată rechinii din Marea Neagră

Specialistul a spus că rechinii din Marea Neagră nu depășesc o lungime de 1,8 metri. Exemplarul de Câine de Mare pe care l-a surprins el în anul 2017 avea o lungime de aproximativ 1 – 1,3 metri. L-a întâlnit la o adâncime de 10 – 20 de metri, într-o zonă în care fundul mării coboară până la 32 – 34 metri.

„Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranţă a fost o întâlnire norocoasă şi neaşteptată, cu cât rechinii se apropie de ţărm şi trăiesc pe fundul mării”, a povestit scafandrul.

Deși în prezent rechinii din Marea Neagră sunt puțini, în trecut situația era cu totul alta. Potrivit unui studiu al Institutului de Bio-Oceanografie, între anii 1934 – 1939, s-au făcut determinări la peste 2.300 de rechini. Prin urmare, numărul lor era mult mai mare.

Specialiștii au stabilit că rechinii din Marea Neagră trăiesc la o adâncime de 110 metri şi că în general se apropie de ţărm primăvara, la adâncimi de doar 45 – 60 de metri, pentru a se înmulți. Toamna, aceștia se apropie din nou de ţărm, la adâncimi de 23 – 35 de metri, şi rămân aici până la mijlocul lunii noiembrie, când apar puii. Ulterior, dispar din nou în adâncuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...