De ce albește părul oamenilor. S-a aflat motivul real, teoriile populare nu se verifică

Ana Anitoiu 21.08.2021, 11:11
De ce albește părul oamenilor. S-a aflat motivul real, teoriile populare nu se verifică

Motivul real pentru care albește părul oamenilor a fost explicat de oamenii de știință, în urma unor studii ce au fost efectuate. Teoriile populare pe această temă n-au fost validate de rezultatele obținute de cercetători.

Când începe să li se albească părul celor mai multor oameni

Cei mai mulți oameni încep să observe câteva fire de păr alb în jurul vârstei de 30 de ani. La cele mai multe persoane, acestea își fac apariția mai întâi la tâmple și abia apoi în restul capului. Până la 50 de ani, jumătate din populație și-ar pierde culoarea părului în proporție de 50%.

Oamenii de știință au descoperit că 74% dintre oamenii cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani au păr alb și prezintă o intensitate de albire de până la 27%. Spre deosebire de caucazieni, asiaticii și africanii au mai puțin păr alb, iar femeile albesc mai puțin decât bărbații.

De ce albeste parul oamenilor. S-a aflat motivul real
O tanara nemultumita de felul in care arata parul ei

Ce determină culoarea părului

Oamenii de știință au explicat că nuanța părului este dată de niște celule ce produc pigmenți, numite melancocite. Culoarea propriu-zisă este dată de prezența și proporția a două tipuri de melanină: eumelanina, ce dă pigmenți maro și negri și feomelanina, responsabilă de pigmenții galbeni și roșii.

În plus, intensitatea culorii diferă în funcție de zona în care se află părul pe corp. Genele au cea mai întunecată nuanță, deoarece au cele mai mari cantități de eumelanină, spre deosebire de barbă, părul de la subraț și din zona pubiană, ce poate avea nuanțe roșcate.

De ce albește părul oamenilor, de fapt

Teoriile populare potrivit cărora unele persoane ar albi din cauza stresului, a unei frici sau a stilului de viață n-au fost confirmate de cercetători. Aceștia au explicat că albirea părului este determinată în general de factorii genetici. Argumentul pe care l-au adus a fost acela că au observat că gemenii identici au tendința de a albi la aceeași vârstă, în aceleași zone și la fel de repede sau lent.

La finalul fiecărui ciclu de creștere a părului, unele dintre melancocite mor. Atunci când rezervorul de celule stem ce se află la capătul firului de păr poate să reaprovizioneze rădăcina, atunci culoarea rămâne. Altfel, producția de pigmenți ia sfârșit și începe să apară albirea.

Francezii au descoperit secretul împotriva albirii

O echipă de cercetători francezi a anunțat că a descoperit secretul împotriva albirii. Oamenii de știință au găsit o serie de agenți ce pot proteja melanocitele astfel încât acestea să nu mai fie distruse la sfârșitul ciclurilor de creștere.

Prin utilizarea lor, producerea de pigmenți poate fi restartată la fiecare nou ciclu de creștere. Cercetătorii francezi vor să introducă acești agenți într-un șampon sau într-un ser. Specialiștii au atras atenția că produsul nu va recolora părul deja alb, ci doar va preveni albirea.

Ce boli pot provoca albirea

Totuși, albirea poate fi provocată și de unele boli, precum vitiligo, maladia autoimună de care a suferit Michael Jackson, ce duce și la apariția unor pete depigmentate pe piele. În plus, un studiu ce a fost publicat în 2008 a făcut legătura între disfuncția tiroidiană și anormalitățile apărute în cazul părului.

Un alt studiu, publicat în 2017, al Societății Europene de Cardiologie, ce reunește mii de cardiologi din întreaga lume, a arătat că cu cât bărbații albesc mai repede, cu atât riscă să dezvolte ateroscreloză.