Adevărul despre albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu. Greşeala asta o fac toate gospodinele

Ioana Bucur 17.03.2021, 10:22
Adevărul despre albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu. Greşeala asta o fac toate gospodinele

Este arma secretă din orice casă, ce poate fi folosită din baie, bucătărie, dormitor și până în grădină. Cu toate astea, există o greșeală pe care o fac și cele mai iscutise gospodine. Care este adevărul despre albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu.

Adevărul despre albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu

Da, bicarbonatul de sodiu are efecte uluitoare când este utilizat pentru îndepărtarea petelor dificile de pe haine, covoare sau alte țesături și este și un dezodorizant eficient, însă nu ar trebui folosit în orice condiții. Greșeala pe care o fac până și cele mai pricepute gospodine: care este adevărul despre albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu?

Pe măsură ce sunt purtate tot mai mult și după ce trec prin mai multe cicluri de spălare, țesăturile albe pot căpăta o tentă gălbuie, unele chiar gri. În acest caz, bicarbonatul nu va fi de niciun folos. Dacă vreți să redobândiți un alb imaculat, cea mai bună soluție este percarbonatul de sodiu – pulbere de peroxid de oxigen – sau apa oxigenată.

Albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu

Ce trebuie să folosim pentru albirea rufelor

Ceea ce puțini știu este că soluția cea mai eficientă pentru albirea rufelor stă la loc de cinste în dulapul cu medicamente. Este vorba despre apa oxigenată, ce acționează ca un bun dezinfectant pentru haine, prosoape și lenjerii, fiind mai puțin toxică decât clorul. Poate fi folosită fără nicio grijă, fără restricții, pentru hainele albe și pentru cele care nu au tendința de a se decolora. Adăugată în mașina de spălat, apa oxigenată distruge cea mai mare parte a microbilor ce persistă pe haine, elimină petele de transpirație, albește țesăturile și redă „viață” culorilor. Înainte de a o folosi, însă, cel mai bine ar fi să se facă un test pe o zonă ascunsă, în special în cazul hainelor colorate, pentru a se verifica dacă se decolorează în contact cu apa oxigenată.

Doar pentru că este un înălbitor mai slab decât clorul, nu înseamnă că nu este eficientă. Peroxidul de hidrogen – apa oxigenată – îndepărtează petele de sânge, de polen, de transpirație, de iarbă, precum și urmele lăsate pe hainele deschise la culoare de la alte haine de culori închise. Tot ce trebuie să faci este să torni puțină soluție pe pete și să lași să acționeze aproape o oră înainte de a le băga la spălat. În cazul lenjeriilor, prosoapelor sau șosetelor albe, acestea se lasă la înmuiat, în jur de o oră, într-un lighean cu apă caldă și o cană de apă oxigenată. După ce se pun la mașina de spălat, se folosește doar un detergent lichid de bună calitate.

Pentru că am ajuns la mașina de spălat, trebuie menționat că și ea beneficiază de acțiunea peroxidului de hidrogen. După o vreme, este inevitabilă apariția unor mucegaiuri în zone puțin vizibile, greu de curățat, cum este spațiul dintre cuvă și pereți sau pe furtunul de evacuare, ele fiind și sursa mirosurilor neplăcute ce pot ajunge și în hainele abia spălate. Pentru a igieniza mașina, nu trebuie decât să pui două căni de apă oxigenată în compartimentul pentru înălbitor și pornește aparatul pe cel mai scurt program. Soluția va dezinfecta cuva și va elimina mirosurile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...