De ce a scăzut salariul mediu în România: explicațiile specialiștilor INS

Câștigul salarial mediu net a scăzut în luna august față de luna precedentă, iar specialiștii INS vin cu propriile explicații legate de acest lucru. Față de luna iulie, scăderea este 2,4%.

Salariul mediu net din România a scăzut în luna august cu 2,4% față de luna precedentă. Datele Institutului de Statistică arată că e vorba de o scădere care, în termeni nominali, înseamnă 75 de lei.

Dacă în luna iulie, câștigul salarial mediu net a fost de 3.119 de lei, în luna august acesta a scăzut la 3.044 de lei. De asemenea, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

“Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1754 lei)”, arată INS.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%.

De ce a scăzut salariul mediu net în luna august

Potrivit specialiștilor INS, e normal ca salariul mediu net să aibă fluctuații pe parcursul anului. Așa s-a întâmplat și în ultimele luni, iar scăderea din august a fost cauzată de o creștere, de fapt, în lunile precedente.

Practic, înainte de august s-au acordat diverse premii și prime anuale, inclusiv cele de sărbători, (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna august 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019 ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), susțin specialiștii INS.

Sigur, au fost și scăderi cauzate ale salariului mediu net cauzate de neatingerea țintelor de producţie ori încasările mai mici (funcţie de ontracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Scăderea salariului mediu: cum stau bugetarii

Bani salarii

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 14,7%, şi în fabricarea produselor, cu 10,1%, potrivit INS.

Bugetarii sunt cei care beneficiază și de tichete de vacanță. Și acest lucru a cauzat, de asemenea, o scădere în luna august față de lunile precedente.

“În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale, astfel: învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2,0%)”, se mai arată în comunicatul publicat de INS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI