Vești proaste pentru salariați. Ce se întâmplă cu tichetele de masă

Alexandru Ioanid 24.09.2019, 11:31
Vești proaste pentru salariați. Ce se întâmplă cu tichetele de masă

Ministerul Muncii a lansat, recent, în dezbatere publică un proiect de ordin referitor la tichetele de masă. După încheierea perioadei de consultări, ordinul a fost publicat și în Monitorul Oficial.

Ministerul Muncii venea în luna august cu un proiect de ordin referitor la tichetele de masă. Documentul stabilea valoarea nominală indexată a unui tichet de masă. Aceste tichete sunt primite de mulți salariați.

Se acordă câte un bon valoric pentru fiecare zi de muncă lucrată, dar valoarea acestuia e reglementată de stat.

Acum, Ministerul Muncii a decis ca această valoare să rămână neschimbată până în martie 2020.

Ce se întâmplă cu tichetele de masă

Ce se întâmplă cu valoarea tichetelor de masă. Decizia Ministerului Muncii care-i va supăra iar pe români
 

În prezent, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă este de 15,18 lei, ea fiind stabilită prin articolul 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Ministrul Muncii vrea ca această valoare să rămână valabilă până în martie 2020.

„Pentru semestrul II al anului 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă, nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei. Valoarea nominală se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2020 respectiv, februarie 2020 şi martie 2020”, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial

Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2019 a fost publicat astăzi, 23 septembrie, în Monitorul Oficial. De precizat că valoarea de 15,18 lei este valoarea maximă pe care o poate avea un tichet de masă.

Unii angajatori oferă bonuri de masă cu o valoare chiar mai mică de atât.

De ce preferă angajatorii să ofere tichete de masă

“Pentru semestrul II al anului 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă, (…), nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei. Valoarea nominala (..) se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2020 respectiv, februarie 2020 şi martie 2020”, conform documentului oficial.

Potrivit legii, angajații și angajatorii sunt scutiți de plata contribuțiilor sociale obligatorii în cazul tichetelor de masă.

Singură taxa care se aplică în cazul acestor tichete este impozitul pe salarii, care este de 10% și se aplică la valoarea totală a veniturilor.

Impozitul este plătit de angajat, ceea ce înseamnă că angajatorul este scutit de orice contribuție la stat în cazul tichetelor de masă. În plus, tichetele de masă sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.  

Urmăriți Impact.ro și pe