De ce a murit Maria Lătărețu. Privighetoarea Gorjului s-a stins la câteva ore după ce a coborât de pe scenă

Ana-Maria Tudor 07.07.2023, 09:26
De ce a murit Maria Lătărețu. Privighetoarea Gorjului s-a stins la câteva ore după ce a coborât de pe scenă

Marea cântăreață Maria Lătărețu, cunoscută ca Privighetoarea Gorjului, a trecut în neființă pe data de 27 septembrie 1972, imediat după ce a susținut un recital pe scena Căminului Cultural din comună Românești, județul Botoșani. De ce a murit Maria Lătărețu artista extrem de cunoscută vă vom spune în articolul de mai jos.

Privighetoarea Gorjului acuza dureri de mai multă vreme

Maria Lătărețu, era un nume cunoscut și apreciat în întreaga țară, fiind distinsă cu titlul de „artist emerit”. Indiferent de locul în care cânta, fie pe marile scene ale țării în fața unui public numeros, fie aducând bucurie cu melodiile sale țăranilor dintr-o comună, ea se dedica cu aceeași pasiune și dăruire.

În toamna anului 1972, a plecat într-un turneu în Moldova alături de soliștii Ionel Schipoancă, Laura Lavric și Ion Luican, iar programul său cuprindea 22 de concerte în doar 11 zile.

În documentarul realizat de Viorel Ilișoi, Ioana Lătărețu, nora artistei, își amintește că Maria Lătărețu nu se simțea bine încă de când a plecat din București, iar fiul ei, Ion, a rugat-o să nu plece, dar artista a refuzat.

Ajunsă în Botoșani, impresarul Mihai Belcescu a rugat-o pe Laura Lavric să o găzduiască pe Maria Lătărețu, deoarece la hotelul partidului era frig.

Maria Lătărețu i s-a plâns Laurei Lavric că are o durere puternică de cap și că este obosită, iar aceasta i-a sugerat să meargă la spital, dar Maria a refuzat.

Pe data de 27 septembrie erau programate două spectacole în Românești și într-o altă localitate învecinată. Pe drumul spre primul concert, Maria Lătărețu a început să acuze dureri de cap și a rugat șoferul să-i caute niște lipitori pentru a le permite să-i sugă sângele, deoarece astfel se simțea mai bine.

De ce a murit Maria Lătărețu

Privighetoarea Gorjului, a încetat din viață în data de 27 septembrie 1972, imediat după ce a susținut un recital pe scena Căminului Cultural din comuna Românești, județul Botoșani.

Îndrăgita interpretă și compozitoare a suferit o comoție cerebrală care i-a fost fatală. Există mai multe versiuni referitoare la modul în care ea a încetat din viață. Ioana Lătărețu, nora artistei, afirmă că aceasta s-a prăbușit chiar pe scena căminului cultural din Românești:

„La al doilea concert, la cel de-al șaptelea bis a avut un ușor tremurat, după care s-a prăbușit pe scenă“, afirmă nora cântăreței.

Această ipoteză este susținută și de Maria Ciornea, secretara Primăriei Românești:

„Știu că eram în rândurile din față, iar cei peste 200 de oameni o aplaudau frenetic pe doamna Lătărețu, care încheia spectacolul cu ultima dumisale creație «Vă las cântecele mele». Când totul părea că decurge normal, dintr-o dată, dânsa a avut un ușor tremurat, după care s-a prăbușit instaneu pe scenă. A fost dusă imediat într-o cameră alăturată unde s-a încercat resuscitarea, fără efect, însă“, a spus aceasta.

Vezi și: Elena Merișoreanu, picanterii despre Ion Dolănescu: „Avea popularitatea lui Elvis Presley”. Adevărul despre relația cu Nadia Comăneci EXCLUSIV

Artista a murit în culise

În documentar se menționează că înainte de a urca pe scenă, Maria Lătărețu a solicitat orchestrei să cânte cu un ton mai jos, iar reprezentația ei a fost fantastică.

Laura Lavric, prezentă la momentul respectiv, relatează în documentarul realizat de Viorel Ilișoi cum s-a petrecut evenimentul, potrivit adevarul.ro.

„A venit doamna Maria cu o pastiluță în mână, iar în cameră era o oglindă pe perete și o găleată cu apă. M-a întrebat dacă este apă. Cu pastiluța în mână, se oprește în fața oglinzii, unde încep să-i curgă lacrimile. Nu spune nimic. Stă câteva secunde în fața oglinzii cu lacrimile pâţnă în barbă.

S-a aplecat să ia o cană cu apă din găleată, tot plângând, iar eu m-am ridicat să iau cana. Nu a spus nimic și, plângând, se duce dincolo îmbrăcată în costum național și cu haina mai groasă pe deasupra. S-a întins în pat. Nu au trecut câteva secunde și aud un răcnet, cred că cel mai mare pe care l-am auzit în viață de la femeie.

Înțepenită de frică, m-am ridicat să văd ce este. Am văzut un cerc negru în jurul feței și unghiile începuseră să se înnegrească.”, relatează Laura Lavric.

Citește și: Laura Lavric n-are nevoie de bodyguarzi nici la 76 de ani: ”Mă pot descurca și singură”. Ce lecție i-a dat, la o nuntă, unui bărbat obraznic. Exclusiv

Maria Lătărețu a încetat din viață la câteva minute după ce a interpretat ultimul său cântec. Un tehnician veterinar prezent în seara concertului a încercat să o resusciteze la cererea artiștilor, însă fără succes.

Autoritățile au prelevat probe din apa pe care Maria Lătărețu o băuse, iar miliția a intervenit în acest sens. Trupul artistei a fost transportat cu o căruță la dispensarul medical, la o distanță de 100 de metri, unde s-a efectuat autopsia.

Medicii au stabilit că hipertensiunea a fost cauza decesului, iar artista a fost înmormântată în cimitirul „Sfânta Vineri” din București.

Urmăriți Impact.ro și pe