REACȚIE EXCLUSIVĂ

De ce a fost ridicat Piedone de pe aeroport și dus la DNA? Avocat: „În Dosarul Colectiv nu aveau cum să îl rețină”

Gabriela del Pupo 29.04.2022, 14:55
De ce a fost ridicat Piedone de pe aeroport și dus la DNA? Avocat: „În Dosarul Colectiv nu aveau cum să îl rețină”

Cristian Popescu Piedone a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni, fiind dus la audieri la DNA într-un dosar de corupție vizând salubrizarea din sector. Reținerea primarului Sectorului 5 ar putea avea legătură cu o sentință finală în Dosarul Colectiv. Piedone ar urma să petreacă următorii 9 ani în spatele gratiilor dacă va fi găsit vinovat de abuz în serviciu pentru faptul că a aprobat funcționarea clubului.

„Să nu aveți impresia că oamenii din țara asta nu știu care este decizia în cazul lui Piedone”

După mai multe amânări, sentința în Dosarul Colectiv ar putea fi pronunțată pe 3 mai. Avocații spun că procurorii l-au oprit pe Piedone pentru că urmează o sentință finală în Dosarul Colectiv. În 3 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 3 martie pronunțarea sentinţei definitive în dosar. În primă instanţă, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare în cazul clubului Colectiv.

Piedone a și făcut declarații la ieșirea din sediul DNA, 

„La sediul DNA mi s-a adus aminte calitatea de suspect. Denunțătorul este Daniel Florea, în căldurile lui s-a crezut în campanie. I s-a luat costița din fasole. Marți este decizia finală în dosarul Colectiv, eu nu sunt un fugar. Ma voi lupta pentru nevinovăție. Nu preconizez nimic. Sunt suspect” a declarat Piedone.

Avocații spun că aducerea este un tertip pentru ca procurorii să se asigure că inculpatul din dosar este în țară.

„Să nu aveți impresia că oamenii din țara asta nu știu care este decizia în cazul lui Piedone. De când s-a reconfigurat chestiunea cu hotărârile judecătorești, înainte practic aflai cam în aceeași zi, astăzi îl condamn, nu îl condamn. Acum tu știi soluția ca judecător și prima dată trebuie să o redactezi și ulterior să o scrii. Era clar că soluția e știută de luni de zile. Pe numele lui Piedone există un mandat de aducere, dar condamnarea lui e clară.” a declarat Adrian Cuculis în exclusivitate pentru impact.ro.

Primarul Cristian Popescu Piedone a adus lumina intr-un bloc din Sectorul 5

„În Dosarul Colectiv nu aveau cum să îl rețină”

Avocatul spune că procurorii nu aveau altă cale de a-l opri pe Cristian Popescu Piedone să iasă din țară. Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020. În 3 noiembrie 2021, instanța a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulţi inculpaţi, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone, dar doar în ceea ce privește daunele materiale.

„În ‘Dosarul Colectiv’ nu aveau cum să îl rețină, pentru că în dosarul respectiv, judecătorul dispune. Este pentru a da declarații într-un alt doar de corupție, și nu este reținut, este condus administrativ” a mai spus Adrian Cuculis.

Curtea de Apel București spune că vina pentru amânarea sentinței aparține avocaților care au depus acte în timpul procesului.

„Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022”, se arată într-un comunicat al CAB transmis în martie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...