Ce se întâmplă cu dosarul Colectiv. Curtea de Apel București a decis

Cătălina Burghelea 15.04.2022, 13:02
Ce se întâmplă cu dosarul Colectiv. Curtea de Apel București a decis

Au trecut șase ani și șase luni de la tragedia Colectiv, soldată cu 65 de victime. În incendiul din acea noapte rece de la sfârșitul lui octombrie 2015 au murit la faţa locului 26 de persoane, apoi s-au stins mulţi dintre răniţii internaţi. Numărul victimelor ajunsese la 64. După un an şi nouă luni, un alt tânăr a decedat, ridicând bilanţul total la 65. 2020 a fost primul an în care s-a comemorat Colectivul, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”. Ce se întâmplă cu acest dosar acum? Curtea de Apel București a luat o nouă hotărâre.

Curtea de Apel București, nouă decizie în dosarul Colectiv

Sunt șase ani și șase luni de la tragedia din clubul Colectiv. 65 de oameni au murit şi alţi zeci trăiesc în chinuri greu de imaginat. Vineri, 15 aprilie, magistrații Curții de Apel București erau așteptați să se pronunțe în cazul „Colectiv”.

Pronunţarea în dosarul Colectiv a fost amânată din nou, vineri, de magistrații Curții de Apel Bucureşti. Astfel, termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii a fost amânat pentru data de 03 mai 2022.

„Amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 03 mai 2022. Pronunțată astăzi, 15 aprilie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, potrivit Curții de Apel.

Ce pedepse au primit foștii patroni și Piedone

De precizat că și la ultimul termen, din 3 martie, pronunțarea a fost amânată de Curtea de Apel București. Azi, magistrații erau așteptați să se pronunțe în acest caz care a îndoliat o țară întreagă.

Prima instanță, Tribunalul București, a dat sentințe grele cu executare în dosarul Colectiv. La 16 decembrie 2019, a fost condamnat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 8 ani şi 6 luni de închisoare. De asemenea, foştii patroni ai clubului Colectiv, George Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea, au primit pedepse de câte 11 ani şi opt luni de închisoare.

Se reia procesul Colectiv. Decizia pe care trebuie sa o ia instanta in privinta lui Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone

Val de condamnări

Și fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnată la 8 ani de pușcărie. Apoi administratorul firmei de artificii, Daniela Niţă, a primit 12 ani şi 8 luni, pirotehnisul Zaharia Viorel, 9 ani şi 8 luni, dar și pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis că trebuie să facă închisoare pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, ambii primind pedepse de câte 9 ani şi 2 luni. Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Larisa Ganea şi Ramona Moţoc, au fost condamnate la 7, respectiv 3 ani.

Victimele au primit daune morale și materiale

În primă instanță, condamnaţii în dosarul Colectiv au fost obligaţi să plătească daune morale uriaşe victimelor, de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare sumă acordată fiind 500.000 de euro. Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în incendiu, a primit daune morale 250.000 de euro şi 15.000 de lei daune materiale. Andrei Găluţ, solistul trupei muzicale Goodbye to Gravity, s-a ales cu 400.000 de euro daune morale şi 60.000 de lei daune materiale. La ultimul termen de la tribunal, cântărețul a solicitat 8 milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...