De câte ori primeşti amendă dacă circuli fără rovinietă? Tot ce trebuie să ştii despre taxă

Nicu Stan 02.08.2021, 09:00
De câte ori primeşti amendă dacă circuli fără rovinietă? Tot ce trebuie să ştii despre taxă

De câte ori primeşti amendă dacă circuli fără rovinietă? Tot ce trebuie să ştii despre taxă. Sunt persoane care au fost amendate cu zeci, chiar sute de amenzi pentru rovinietă, însă legea s-a schimbat total. Toate amănuntele despre cum se dau acum amenzile pentru taxa de drum, în articolul de mai jos.

Câte amenzi poți să primești dacă ai circulat fără rovinietă. În cât timp se prescrie amenda pentrutaxa de drum

S-a aflat de câte ori primeşti amendă dacă circuli fără rovinietă. Până acum, foarte mulți șoferi au primit chiar și sute de amenzi pentru taxa de drum, însă totul s-a schimbat.

Astfel, șoferii care circulă fără rovinietă, taxă obligatorie, cu câteva excepții, pentru folosirea rețelei de  drumuri din România, naționale, europene, autostrăzi, nu mai pot fi amendandați decât o singură dată pentru această abatere, în decurs de 4 luni de la momentul în care au fost prinși în trafic.

Amenda pentru rovinieta se prescrie dupa patru luni
Amenda pentru rovinieta se prescrie dupa patru luni

Amenda pentru rovinietă se prescrie după patru luni

După această perioadă de patru luni, în cazul în care nu au primit acasă procesul verbal, fapta se prescrie. De asemenea, procesul verbal de constatatare a contravenției se întocmește și comunică în decurs de maxim două luni de la constarea săvârșirii infracțiunii, adică de când a fost șoferul surprins fără rovinietă.

Circulația pe rețeaua de drumuri naţionale din România, exclusiv cele aflate în intravilanul resedinţelor de judeţe şi al municipiilor, fără a deține rovinieta valabilă, constituie contravenție continuă și se pedepsește cu amendă, conform legii.

O singură amendă pentru rovinietă la patru luni

Însă, dacă, din diverse motive, șoferii circulă mai mult timp fără să aibă rovinietă valabilă, până află de această încălcare a legii, ei nu pot fi amendați decât o singură dată, în decurs de patru luni.

Potrivit versiunii actualizate a Ordonanței Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, rovinieta este, ”o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale”.

Cine plătește rovinietă

Rovinieta este obligatorie pentru toți utilizatorii români și străini pentru toate vehiculele înmatriculate, având cel putin două axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul și semiremorca ori remorcile tractate de acesta, care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România, inclusiv la punctele de trecere a frontierei.

De asemenea, responsabilitatea achitării tarifului de utilizare și a deținerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor din România, iar în cazul utilizatorilor străini, aceasta revine în exclusivitate șoferului care conduce mașina.

Inițial, prescrierea se făcea după 6 luni

În plus, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni. După această perioadă, fapta se prescrie. Până în anul 2018, prescrierea intervenea după un timp mai îndelungat, respectiv până la 6 luni.

Urmăriți Impact.ro și pe