De când devin obligatorii cărțile de identitate cu cip. Cât va fi taxa pentru emiterea lor

Cazacu Alexandru 20.01.2023, 14:03
De când devin obligatorii cărțile de identitate cu cip. Cât va fi taxa pentru emiterea lor

Deocamdată, eliberarea cărților de identitate cu cip (electronice) este gratuită. Statul român va suporta cheltuielile pentru eliberarea noilor buletine din PNRR. Pe cip vor fi stocate mai multe informații despre titular. De când devin obligatorii cărțile de identitate cu cip, dar și cât va fi taxa pentru emiterea lor, vă spunem noi în continuare.

Cărțile de identitate cu cip vor fi obligatorii doar în anumite condiții

Cărțile de identitate cu cip ar trebui să fie fie emise la nivel național până la sfârșitul lui 2023. Deocamdată, eliberarea lor este gratuită, iar banii sunt plătiți de către statul român din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). După cum am menționat și în primele rânduri, noile buletine electronice vor avea un cip pe care vor fi stocate anumite informații despre titular.

Cărțile de identitate electronice vor deveni obligatorii din 2030, însă doar în anumite condiții. Mai exact, cetățenii români care doresc să iasă din țară pe baza cărții de identitate, nu vor putea face acest lucru dacă nu sunt posesorii unei cărți de identitate cu cip.

Cât costă taxa pentru emiterea cărților de identitate electronice

Un proiect pilot a fost lansat în Cluj, iar costul solicitat acum la eliberarea acestor documente era de 67 de lei. După cum spuneam, această taxă va fi suportată de stat din PNRR, având în vedere faptul că avem 200 de milioane de euro pentru acest proiect. Obiectivul autorităților este atingerea unui număr de 8,5 milioane de cetățeni care să dețină un astfel de document.

„În vară ne pregătim să extindem la nivel național emiterea cărții electronice de identitate. Va fi un proces treptat, ne pregătim pentru București în vară pentru ca ulterior să extindem la nivelul marilor municipii și ulterior tuturor municipiilor, astfel încât până la 31 decembrie al acestui an să putem emite cărți de identitate electronice în orice punct în care emitem în prezent.

Actualul cadru normativ va permite oricărui cetățean să solicite preschimbarea actualului act de identitate cu unul nou, electronic. Bineînțeles că într-o primă etapă, la momentul deschiderii în acea localitate, în acel municipiu, îi vom prioritiza pe cei care au documentele expirate”, a explicat chestorul Cătălin Aurel Giulescu, potrivit antena3.ro.

De când devin obligatorii cărțile de identitate cu cip
De când devin obligatorii cărțile de identitate cu cip

Cărțile de identitate cu cip vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până la 14 ani

Conform proiectului de lege scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, emiterea cărților de identitate electronice se va face opțional și pentru minorii care încă nu au împlinit 14 ani, însă doar „la solicitarea ambilor părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”.

În cazul minorilor de până la 12 ani, eliberarea cărților de identitate electronice se va face fără imaginile impresiunilor papilare (amprente), prevede una dintre propunerile Ministerului Afacerilor Interne. În schimb, preluarea și înscrierea amprentelor în cipul cărții de identitate vor fi necesare pentru cei care au împlinit vârsta de 12 ani.

Ce opțiuni au românii care nu doresc o carte de identitate electronică

Până în august 2031, cărțile de identitate cu cip vor înlocui treptat actuala carte de identitate, care se află în circuit din 1997, conform prevederilor Regulamentului (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare la 2 august 2021.

Există posibilitatea ca unii dintre românii să nu-și dorească o astfel de carte de identitate cu cip. Aceștia vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data menționată. Totuși, aceasta va fi folosită ca document de identitate doar la nivel național.

Așadar, persoanele care vor opta pentru o carte de identitate simplă vor putea călători în afara granițelor țării doar cu pașaportul electronic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...