Ce funcție nouă va fi disponibilă odată cu cărțile de identitate cu CIP. Milioane de cetățeni se vor bucura de acest beneficiu

Anca Manolica 18.01.2023, 20:53
Ce funcție nouă va fi disponibilă odată cu cărțile de identitate cu CIP. Milioane de cetățeni se vor bucura de acest beneficiu

În cadrul unei dezbateri publice pe tema unei Ordonanțe privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate (CEI), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat asigurări că, începând cu acest an, milioane de români vor beneficia de o nouă funcție care, cu siguranță, le va fi de ajutor. Despre ce este vorba.

Funcția disponibilă odată cu cărțile de identitate cu CIP

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat în cadrul unei dezbateri publice faptul că, începând cu acest an, milioane de români vor beneficia de o nouă funcție ce le va veni în ajutor.

Astfel, mulți români vor avea semnături electronice la pachet cu noile cărți de identitate care urmează să fie emise de către statul român. În plus, până la finele acestui an, noile buletine vor urma să fie emise în toată țara.

„Pe baza experienţelor, în a doua parte a acestui an vom iniţia extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional. Vom începe la nivelul municipiului Bucureşti şi, progresiv, vrem să emitem la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, şi ulterior în toate locaţiile de la nivel naţional.

Vrem ca până la 31 decembrie 2023 să putem emite cartea electronică de identitate la nivelul tuturor serviciilor comunitare”, a transmis Cătălin Giulescu, chestor de poliţie și directorul Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

Model carte de identitate electronică
Model carte de identitate electronică

Ce spun oamenii de afaceri

Reprezentanții mediului de afaceri care au fost prezenți la dezbatere au întrebat ce putere va avea semnătura electronică avansată emisă de MAI în relația românilor cu mediul privat.

Cătălin Giulescu spune că semnăturile electronice care vor fi emise de MAI pe fiecare nouă carte de identitate vor veni în sprijinul cetățenilor nu doar în autentificarea și semnarea electronică în relația cu autoritățile statului, ci și cu mediul privat.

„Nu ţine de noi acest lucru. Ţine de cel care receptează. Noi vom asigura conformitatea, dar nu putem impune obligaţii pentru terţi. Obligaţia e prevăzută de lege pentru a nu produce distorsionări în ceea ce priveşte piaţa concurenţială!

În opinia mea, proiectul poate produce efecte pentru privaţi dacă acceptă o astfel de soluţie, un astfel de rol. În ceea ce priveşte certificatele digitale pe noi le vom înscrie pe suportul cărţii electronice, funcţia de validare va fi deschisă tuturor, nu doar celor din Administraţia Publică”, a spus chestorul.

Citește și: Schimbare pentru români. Cei care nu doresc cărți de identitate cu cip nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...