VIDEO

De 8 ori mai multe divorțuri în pandemie. Psiholog: „Dacă se ajunge în ipostaza în care două persoane și cu copii în casă, muncesc de acasă, trebuie să existe o grilă și un program”

Gabriela del Pupo 01.02.2022, 17:22
De 8 ori mai multe divorțuri în pandemie. Psiholog: „Dacă se ajunge în ipostaza în care două persoane și cu copii în casă, muncesc de acasă, trebuie să existe o grilă și un program”

Provocările traiului în pandemie a determinat un număr impresionant de cupluri să se despartă sau să rupă căsnicia. Faptul că viața socială ocupa o mare parte din programul zilnic, dar și că munca de la birou era un alt fel de a socializa cu semenii a determinat multe cupluri să fie longevive deși nu se cunoșteau foarte bine. Pandemia însă a venit cu surprize neplăcute pentru aceste persoane.

Un an de locuit împreună înainte de căsnicie, testul intimității

Psihologul Radu Leca este de părere că un cuplu trebuie să locuiască cel puțin un an de zile înainte de a decide să întemeieze o familie și chiar să aibă copii. Acesta spune că obișnuința gesturilor de zi cu zi este esențială într-o relație.

„Nu uitați că după cele celebre 3 luni de zile de dragoste, te obișnuiești cu mirosul partenerului, aceasta este povestea adevărată din spatele secretului. La final de 3 luni de zile partenerii se obișnuiesc unul cu celălalt, pe parte de feromoni.

Fară acest an de locuit împreună tu vei intra într-o relație fără să știi nimic despre el decât ceea ce îți scrie dimineața, partea seductivă, modul în care îți vorbește, felul în care le alintă, tipul lui de imagine pe care îl are în momentul în care se vede cu tine.

Toate aceste lucruri dispar când vă mutați împreună. Tu nu știi când se spală, ce manâncă, cât mănâncă, cum manâncă, și ajungi într-o situație delicată, în care să spui, doamne dar eu nu am vazut în viața mea în familia mea ceea ce faci tu” a declarat psihologul într-un interviu pentru impact.ro

Pentru cei care aveau deja o familie întemeiată a fost și mai dificil

Munca de acasă coroborată cu responsabilitatea de a avea grijă de copii într-un apartament de 2 sau 4 camere a fost prea mult pentru unele cupluri și s-a ajuns chiar la divorț. Psihologul spune că din experiența cabinetului său în pandemie s-au înregistrat și de 8 ori mai multe divorțuri decât înainte de perioada de izolare.

„Dacă se ajunge în ipostaza în care două persoane și cu copii în casă, muncesc de acasă, trebuie să existe o grilă și un program pe care minorul în funcție de vârsta sa niciodată nu-l va putea respecta. Discuțiile vor fi nenumărate, tensiunea va crește, manifetările de tip sexual în interiorul cuplului de adulți vor tinde către 0 în baza stresului. Apare tulburarea de stres și tulburarea de panică” a mai spus psihologul.

Întregul interviu cu psihologul Radu Leca poate fi urmărit mai jos:

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...