Data la care spune Alexandru Rafila că se vor ridica interdicțiile în România. „Eu zic că este rezonabilă”

Raluca Juncu 20.04.2020, 10:25
Data la care spune Alexandru Rafila că se vor ridica interdicțiile în România. „Eu zic că este rezonabilă”

Statul în case este la fel de dificil pentru toată lumea, însă copiii resimt cel mai mult imposibilitatea de a-și consuma energia, cu atât mai mult cu cât beneficiază din plin de aceasta, în primii ani de viață. Alexandru Rafila a oferit o dată estimativă la care copiii ar putea ieși din case.

Cât ar mai putea rămâne românii în case

Medicii spun că sănătatea copiilor poate avea consecințe mai puțin plăcute, dacă cei aceștia nu fac suficientă mișcare, pe o perioadă mai îndelungată de timp cum este aceasta, din perioada pandemiei de COVID-19. Mai mult, una problemele majore generate de imposbilitatea de a ieși din casă, este lipsa contactului cu soarele. Chestiunea a fost sesizată de specialiști din mai multe țări, cum ar fi Spania, unde premierul a decis să relaxeze anumite restricții. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie spune că aceste măsuri de relaxare trebuie adoptate treptat, în conformitate și cu măsurile inițiate de alte state europene.

„Cred că şi în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, ştiţi, evoluţia epidemiei în ţara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni faţă de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România, dar cred că acest tip de gândire este unul corect”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

Data estimativă oferită de Alexandru Rafila, la care copii ar putea ieși din case. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Data estimativă oferită de Alexandru Rafila, la care copii ar putea ieși din case. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Atât copiii, cât și vârstnicii fac parte din categoriile vulnerabile dintr-o societate. Pentru aceștia din urmă, însă, nu au fost luate în calcul măsuri reglementate oficial privind posibilitatea de a ieși mai rapid din case.

„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare, în cursul serii, când circulaţia este redusă”, mai explică Președintele Societății Române de Microbiologie și membru în comitetul executiv al OMS.

Aceeași sursă mai precizează că Organizaționa Mondială a Sănătății a recomandat o adoptare treptată a relaxărilor măsurilor de restricții impuse. În acest sens, mai multe țări din Europa, cum ar fi Franța, Spania sau Italia, puternic afectate de pandemie, iau acum în calcul o ridicare graduală a restricțiilor. Și Germania și Eleveția sunt state care, de asemenea, vor adopta, pe rând, măsuri de revenire, potrivit Euronews.

Urmăriți Impact.ro și pe