Data la care cresc pensiile în România, confirmată de Marcel Ciolacu. „Avem o lege”

Ana Anitoiu 29.05.2022, 14:12
Data la care cresc pensiile în România, confirmată de Marcel Ciolacu. „Avem o lege”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat care este data la care vor crește pensiile în România. Oficialul a precizat că acestea vor fi majorate cel puțin cu rata inflației și a menționat că scumpirile n-aau fost favorizate doar de războiul declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina, ci și de guvernele anterioare ale țării.

La ce dată vor crește pensiile în România

Liderul PSD a spus că există o lege în vigoare, astfel că pensiile vor crește în România, cel puțin cu indicele de inflație, de la data de 1 ianuarie 2023. Politicianul a adăugat că hotărârile Guvernului cu privire la pachetele sociale au fost corecte și că acestea se văd în creșterea economică ce s-a înregistrat.

„Mai e mult de făcut ca această creştere să se vadă şi în buzunarele românilor. Va fi o bătălie continuă nu an de an, lună de lună, pentru a face faţă acestor crize. Sunt foarte preocupat ce se întâmplă în zona euro. Cel mai important partener al României este Germania, dacă în Germania se porneşte o recesiune, atunci şi noi vom intra în efectul recesiunii din Germania”, a spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, președintele PSD a spus că liderul rus Vladimir Putin este doar unul dintre vinovații pentru creșterea inflației în România. Pe lângă războiul din Ucraina, pe aceasta au afectat-o și guvernările anterioare. Politicianul a amintit de hotărârea de liberalizare a pieţei energiei.

Data la care cresc pensiile in Romania, confirmata de Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Marcel Ciolacu, despre renegocierea PNRR

Totodată, președintele Camerei Deputaților a vorbit despre o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), atât în privința agriculturii, cât şi în privinţa procentului din PIB alocat pensiilor.

Marcel Ciolacu a spus că România nu poate să investează miliarde din fonduri europene pentru  construi piste de biciclete, în loc să aloce resurse pentru irigații. În plus, liderul PSD a menționat că pensionarii români nu pot rămâne cu pensiile prea mici pe care le au în prezent.

„Aţi văzut că ne-au dat dreptate (cei de la Comisia Europeană, n.r.) cu toate că au fost nişte aprigi miniştri şi prim-miniştri ai României care au zis că nu se va renegocia PNRR. Înseamnă că nu trăim în acelaşi timp. (…) Nu pot să fiu de acord… Ce facem, dăm în continuate trei-patru miliarde de euro pentru sute de kilometri de piste de bicicletă şi consultanţă sau încercăm să renegociem şi ce au greşit în acel moment?

Să nu prinzi niciun euro la agricultură când provocarea cea mai mare la nivel mondial, în acest moment, este agricultura. Deci e un context pe care România nu trebuie să-l piardă. Cu adevărat, trebuie să mergi profesionist, cu argumente şi să convingi Comisia că asta este calea”, a explicat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a mai spus că se va face o reformă a pensiilor sustenabilă, deoarece nu pot fi lăsați unii dintre români cu o pensie de 1.600, deoarece acest lucru ar însemna o „condamnare la moarte”. Politicianul a precizat că pensiile nu pot rămâne nemodificate 49 de ani în 9,4 la sută din PIB, în contextul în care media europeană este de 12%. Oficialul a menționat că o soluție ar putea fi impozitareea progresivă, în special a pensiilor speciale.

Marcel Ciolacu: Înghețarea angajărilor la stat, decizia corectă

Mai mult, președintele Camerei Deputaților a spus că înghețarea angajărilor la stat repezintă „decizia corectă”, deoarece „cineva, undeva, a scăpat frâiele”. Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că el nu a sunat pe nimeni pentru vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid.

„Am zis că ieşim din zona de ipocrizie. (…) Eu ce susţin, susţin angajările pe care trebuie să le facă Ministerul Fondurilor Europene. (…) În rest, cred că este cazul să ne oprim”, a spus liderul PSD.

Aceste declarații ale președintelui PSD vin după ce Executivul a anunţat blocarea angajărilor la stat de la data de 1 iulie. În ciuda acestui lucru, aparatul bugetar a crescut în mod considerabil de la începutul acestui an şi până acum.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...