Data când se vor lua măsuri de relaxare în România, anunțată de președintele Klaus Iohannis. Ce este important de reținut

Raluca Juncu 21.04.2020, 15:35
Data când se vor lua măsuri de relaxare în România, anunțată de președintele Klaus Iohannis. Ce este important de reținut

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți, într-o declarație de presă mai multe precizări referitoare la relaxarea măsurilor care se vor impune în România.

În ce condiții se va permite o relaxare a măsurilor impuse prin ordonanțele militare

După ședința de urgență la care au participat premierul Ludovic Orban, alături de mai mulți miniștri din cabinetul său, șeful statului a transmis că data la care se vor dispune măsuri de relaxare pentru populație este 15 mai. Important de precizat este, însă, faptul că aceste restricții impuse de ordonanțele de urgență vor fi ridicate treptat, în conformitate cu evoluția numărului de îmbolnăviri și de decese înregistrate pe întreg teritoriul țării.

Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat faptul că noile măsuri de relaxare, precum și alte decizii care îi implică direct pe români vor fi anunțate doar de autoritățile care se implică în gestionarea epidemiei.

 „Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei.

Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul Sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe