Iohannis, noi declarații de presă de la Cotroceni. Anunțul președintelui referitoare la relaxarea măsurilor în România

Raluca Juncu / 21.04.2020, 12:00
Iohannis, noi declarații de presă de la Cotroceni. Anunțul președintelui referitoare la relaxarea măsurilor în România

Marți, în a treia zi de Paște, Klaus Iohannis a convocat o nouă ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis, declarații de presă după ședința de evaluare

Președintele susține declarații de presă după discuțiile pe care le-a avut cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

„Vrea să va mulțumesc că ați respectat măsurile impuse de autorități în zilele de sărbătoare. Sunt bucuros să constat că am avut grijă și am respectat măsurile. Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase încât să nu existe probleme pentru credincioși.

Le mulțumesc și autorităților că au fost acolo (…) Mulțumim personalului medical care, în timp ce noi, românii am sărbătorit în liniște, ei au avut grijă de bolnavi și s-au implicat foarte bine.

Poliția și Jandarmeria a intervenit ferm și la timp. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, aceste încălcări ale normelor, în condițiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toți”, a declarat marți, Șeful Statului.

Despre măsuri de relaxare

„E timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum, în vigoare, un decret de stare de urgență, care se va termina pe 15 mai. După această dată, dacă numărul de decese și de îmbolnăviri scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile, putem intra într-o perioadă de relaxare.

Această relaxare va fi făcută în pași, specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea.

Aceste chestiuni se dovedesc însă în baza detaliilor medicale și adoptate și anunțate de politicieni. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștință de autoritățile care se ocupă treptat. Va face premierul declarații, ministrul Sănătății.
Repet, toate deciziile se vor lua în funcție de dovezile medicale, de rezultatele din teritoriu. Aceste rezultate nu vor fi anunțate de cineva care vrea să facă ceva politic (…)

Acum câteva minute am încheiat o întâlnire în care am evoluat impactul măsurilor în aceste zile de sărbătoare. Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Dar gradual.

La început cu activități care nu sunt supuse riscului atât de mult(…) Ne dorim să reactivăm economia. Trebuie să înțelegem că relaxarea, însemană că autoritățile se vor implică mai puțin și atunci responsabilitatea va reveni românilor.

Este, inca, prea devreme sa relaxam acum aceste masuri, ci abia 15 mai”, a mai transmis Klaus Iohannis, după ședința de urgență.

Klaus Iohannis, despre persoanele de peste 65 de ani

„A apărut un plan în care cineva propunea o măsură aberantă cum ca persoanele în vârstă să fie duse și izolate. Acest lucru este inacceptabil pentru o sociatate. Această măsură este una totalitară. Le spun persoanelor de peste 65 de ani: Nu vine nimeni să va ia de acasă! Atunci când va fi nevoie, vă vom explica ce măsuri vom lua că să va protejați. În niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate în secolul XXI.

Aceste lucruri nu fac decât să inducă panică”, a declarat Președintele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI