Danemarca, în discuții cu Rwanda privind transferul imigranților

Elena Avramescu 20.04.2022, 12:40
Danemarca, în discuții cu Rwanda privind transferul imigranților

Danemarca este în discuții cu Rwanda pentru stabilirea unei noi proceduri pentru transferul solicitanților de azil în națiunea est-africană, reflectând o mișcare similară a Marii Britanii anunțată chiar săptămâna trecută. Danemarca, care a câștigat notorietate în ultimul deceniu pentru politicile sale de imigrație din ce în ce mai dure, a adoptat anul trecut o lege care permite refugiaților care sosesc pe teritoriul danez să fie mutați în centre de azil dintr-o țară parteneră.

Danemarca vrea să transfere imigranții în Rwanda

Dar națiunea nordică, care a atras furia susținătorilor drepturilor omului, a Națiunilor Unite și a Comisiei Europene în legătură cu această mișcare, nu a găsit încă o țară parteneră la acel moment.

„Dialogul nostru cu guvernul ruandez include un mecanism pentru transferul solicitanților de azil. Acordul ar urma să „sigure o abordare mai demnă decât rețeaua criminală de traficanți de persoane care caracterizează astăzi migrația de-a lungul Mediteranei”, a declarat ministrul imigrației Mattias Tesfaye într-o declarație trimisă miercuri către Reuters prin e-mail.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a declarat că plănuiește să mute mii de solicitanți de azil în Rwanda, într-un nou acord care vizează distrugerea rețelelor de trafic de persoane și stoparea fluxului de migranți.

Danemarca nu a încheiat încă un acord cu Rwanda, a spus ministrul, dar președinții de imigrare din parlament au fost convocați la o întâlnire pe această temă joi săptămâna viitoare. Guvernul are nevoie de sprijinul parlamentar pentru un potențial acord cu Rwanda.

Planul lui Boris Johnson de a trimite solicitanți de azil în Rwanda „încalcă Convenția de la Geneva”

Prima țară care a luat decizia de a trimite imigranții către Rwanda a fost Marea Britanie. Însă planul Regatului Unit de a trimite solicitanți de azil în Rwanda a fost condamnat de ONG-uri, precum și de agenția ONU pentru refugiați, care a criticat planul de relocare a migranților ca „contrar litera și spiritul Convenției privind refugiații”.

Prim-ministrul Boris Johnson a anunțat joi că unii dintre migranții și solicitanții de azil care intră ilegal în Marea Britanie vor fi trimiși în Rwanda, ca „zeci de mii” de oameni care ar putea face această călătorie în următorii ani.

„De astăzi oricine intră ilegal în Regatul Unit, precum și cei care au sosit ilegal de la 1 ianuarie pot fi acum mutați în Rwanda”, a spus Johnson într-un discurs în apropierea orașului Dover, din sud-estul Marii Britanii.

Mișcarea a provocat o reacție rapidă din partea politicienilor de opoziție, a grupurilor pentru drepturile omului, a ONG-urilor și a agenției ONU pentru refugiați, UNHCR.

François Gemenne de la Universitatea Sciences Po, cercetător în domeniul migrației, spune că acordul încalcă Convenția de la Geneva.

„Potrivit acordului, toate persoanele care trec ilegal granița în Marea Britanie, aproximativ 28.000 pe an, vor fi trimise în Rwanda, unde cererile lor de azil vor fi procesate de la A la Z de autorități. În schimb, Marea Britanie va plăti Rwandei o sumă substanțială de 120 de milioane de lire sterline (aproximativ 144 de milioane de euro) pe an.

Acest lucru este complet nou. Luăm adesea exemplul în care Australia își externalizează procesul de azil către state insulare vecine, cum ar fi Nauru, dar acordul cu Regatul Unit merge mult mai departe. În Nauru, ofițerii australieni procesează cazurile de azil, iar refugiații au apoi dreptul de a călători în Australia. Conform acordului Regatul Unit-Rwanda, azilul este în întregime externalizat. Dacă se acordă azil, refugiații nu vor putea merge în Marea Britanie și vor trebui să se stabilească în Rwanda.

Cu toate acestea, nu este clar cum va fi implementat acest lucru. Nu știm cum vor fi trimiși solicitanții de azil în Rwanda sau cum vor fi tratați după sosirea lor. Vor fi plasați în centre de detenție? Va exista o procedură de contestație? Vor avea acces la interpreți? Rwanda nu este un model al drepturilor omului”, a declarat François Gemenne, expert în migrație, de la Universitatea Sciences Po, potrivit France 24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...