Dacian Cioloș, reacție neașteptată despre pensii: “Ar trebui eliminate cât mai repede!”. Ce schimbări majore s-ar putea produce

Diana Radu 16.12.2019, 16:26
Dacian Cioloș, reacție neașteptată despre pensii: “Ar trebui eliminate cât mai repede!”. Ce schimbări majore s-ar putea produce

Dacian Cioloș, liderul PLUS a făcut o declarație tranșantă în privința pensiilor. Fostul premier este de părere că pensiile speciale ale parlamentarilor și ale primarilor, de exemplu, ar trebui eliminate sau impozitate cât mai repede. În acest sens, Cioloș spune că Guvernul ar trebui să ia o decizie bine calculată, astfel încât aceste drepturi să nu mai poată fi recâștigate în justiție, așa cum s-a mai întâmplat.

Dacian Cioloș propune ca pensiile speciale să fie impozitate

Liderul PLUS este revoltat de criteriile după care se acordă pensiile speciale în România. De exemplu, Cioloș, nu vede de ce ar trebui să primească o astfel de pensie oamenii care lucrează la Armată, deoarece din punctul lui de vedere nu este un serviciu care pune presiune pe cetățean. Drept urmare, Cioloș consideră absolut necesară o discuție de fond în legătură cu sistemul de pensii din România.

Cioloș, impozitare pensii speciale
Dacian Cioloș propune ca pensiile speciale să fie impozitate

”Sunt unele pensii speciale care trebuiesc eliminate clar și ar trebuie eliminate cât mai repede. Pe cele ale parlamentarilor, de exemplu, ale parlamentarilor, ale primarilor. Acelea clar ar trebui eliminate. Sunt altele pe care nu le-aș numi pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, pentru că e vorba de un serviciu în interesul statului în situații speciale și cu anumite constrângeri, unde în foarte multe țări din lume există o abordare specială a pensiilor unor oameni cărora le impui niște costrângeri pe durata serviciului, a activității în serviciul statului”, a declarat Dacian Cioloș.

În privința pensiilor speciale ale magistraților, Cioloș spune că în această situație se poate ridica o problemă ”până la un punct”. În acest sens, liderul PLUS crede că Guvernul ar trebui să vină cu un proiect bun de lege care să câștige majoritatea în Parlament. În caz contrar, Guvernul ar trebui să-și asume pe cont propriu răspunderea pentru un astfel de proiect care să reglementeze pensiile speciale din România, susține Cioloș. În ceea ce privește discuția despre alte categorii de pensii speciale, ea se poate referi la nivelul pensiilor, la vârsta de pensionare, o posibilă plafonare sau impozitare a lor.

„Apoi celelalte care ar rămâne, pentru că sunt justificate, și acolo cred că ar trebui să avem o discuție legată de nivelul lor, de vârsta la care se iese la pensie, o plafonare eventuală a lor. Acolo putem avea și o abordare legată de impozitare. De ce am vorbit și se vorbește de impozitare? Pentru că, chiar dacă vom elimina anumite pensii speciale, există riscul ca cei care le vor pierde să meargă în justiție și există și riscul să câștige în justiție pentru că au avut o lege favorabilă pe care au pierdut-o. Sunt astfel de situații”, a explicat Dacian Cioloș.

De asemenea, Cioloș a mai precizat că toate aceste discuție despre pensiile speciale și eventualele măsuri îi vizează pe viitorii pensionari, nu pe cei care sunt deja în plată. Liderul PLUS a conluzionat spunând că pensiile și salariile trebuiesc crescute, însă Guvernul nu are din ce, de aceea cea mai bună soluție ar fi impozitarea pensiilor speciale și eliminarea completă a celor nejustificate printr-un proiect de lege bine pus la punct.

Urmăriți Impact.ro și pe