Cum încearcă USR-PLUS să se bată cu Iohannis la prezidențiale: ce funcții țintesc Dacian Cioloș și Dan Barna

Alexandru Ioanid 19.07.2019, 16:08
Cum încearcă USR-PLUS să se bată cu Iohannis la prezidențiale: ce funcții țintesc Dacian Cioloș și Dan Barna

USR-PLUS a negociat intens în ultima perioadă strategia pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Discuțiile s-au încheiat, cele două formațiuni și-au dat mâna și au anunțat și oamenii cheie care vor conduce lupta ocuparea celei mai înalte funcții în stat.

E o perioadă de concedii pentru mulți români, dar unii lideri politici încă nu au plecat în vacanțe și preferă să se gândească intens la alegerile prezidențiale din noiembrie. Printre ei se numără liderul USR, Dan Barna și liderul Plus, Dacian Cioloș.

Cele două formațiuni au mers împreună la alegerile europarlamentare și s-au înțeles să abordeze în aceeași manieră și scrutinul prezidențial din noiembrie. Dan Barna și Dacian Cioloș au negociat intens abordarea pentru prezidențiale și au ajuns la un consens.

Alianța 2020 USR-Plus va avea candidat comun în cursa pentru Palatul Cotroceni. Iar acea persoană va fi Dan Barna. De asemenea, s-a stabilit ca Dacian Cioloș să fie susținut pentru funcția de premier, după alegerile parlamentare de anul viitor.

USR și Plus, candidat comun la prezidențiale

Dacian Cioloș și Dan Barna au decis să abordeze în tandem viitoare alegeri. Pentru scrutinul prezidențial din toamnă, candidatul comun va fi Dan Barna.  Urmează ca anul viitor, Dacian Cioloș să fie susținut de ambele partide pentru funcția de premier.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Și la alegerile locale, cele două partide vor participa împreună. În legătură cu listele de candidați și stabilirea parității, cei doi lideri nu dau, deocamdată, foarte multe detalii. Acestea vor fi stabilite în perioada premergătoare scrutinurilor.

Deși au interese comune din postura de partide de opoziție, reprezentanții PNL nu văd cu ochi buni candidatul comun al celor de la USR și Plus. Așa sugera, recent, chiar liderul liberalilor, Ludovic Orban.

El susținea că „ar fi fost mai bine” dacă Alianţa 2020 nu şi-ar desemna un candidat la alegerile prezidenţiale. Orban dorea să sublinieze faptul că dreapta e divizată, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru PSD.

E dreptul lor să îşi depună candidat, ar fi fost mai bine să nu îşi depună candidat, pentru că în bătălia cu PSD-ul e practic o fărâmiţare a electoratului ne-PSD sau anti-PSD. Creează oportunităţi multiple. (…) Ce să le spunem dacă ei au zis din capul locului: noi ne punem candidat? E democraţie, orice formaţiune îşi poate depune candidat”, a spus Ludovic Orban pentru TVR.

Deocamdată, cel mai mare partid din România – PSD – nu și-a desemnat candidatul la prezidențiale. Viorica Dăncilă, care refuză deocamdată să spună ceva concret despre o posibilă candidatură, dădea de înțeles că ar accepta dacă i s-ar cere.

Dar lucrurile sunt complicate pentru că la mijloc mai este și Gabriela Firea, care are, potrivit mai multor sondaje, șanse mai mari de reușită. În aceste condiții, se prefigurează o luptă internă și câteva scenarii: Viorica Dăncilă – candidat PSD și Gabriela Firea – candidat independent sau Gabriela Firea – candidat susținut de PSD, ALDE și Pro România.

Urmăriți Impact.ro și pe