Dacia va construi doar maşini electrice? Reprezentanţii companiei, despre viitorul autoturismelor autohtone

Stan Filon 27.07.2021, 19:19
Dacia va construi doar maşini electrice? Reprezentanţii companiei, despre viitorul autoturismelor autohtone

Toți producătorii auto trebuie să se alinieze la noile cerințe ale autorităților din întreaga lume și anume să construiască mașini prietenoase cu mediul. Toți producătorii au anunțat când vor trece la construcția exlusivă de mașini electrice și vor renunța astfel la motoarele diesel și pe benzină. Dacia a făcut și ea anunțul.

Când va construi Dacia doar mașini electrice

Uniunea Europeană a făcut public planul “Fit for 55”, care presupune renunțarea la motoarele clasice pe motorină și benzină, începând cu anul 2030. Așadar, toți producătorii auto trebuie să se supună acestor norme și să producă doar mașini electrice, începând cu anul respectiv, iar Dacia nu face excepție.

Chiar dacă a anunțat că va mări considerabil gama de mașini electrice, Dacia nu va putea să treacă exclusiv la mașini prietenoase cu mediul mai devreme de anul 2026-2028. Acesta este termenul înaintat de Philippe Brunet, vicepreședinte senior Renault, responsabil pentru propulsiile pe combustie și electrice.

Cand va construi Dacia doar masini electrice
Cand va construi Dacia doar masini electrice

Prețul bateriilor, foarte important

Dacia este un brand renumit în toată lumea pentru rețurile mici cu care își vinde mașinile, însă rămâne de văzut cum se va descurca odată cu trecerea exclusivă la mașini electrice, deoarece costurile de producție sunt destul de mari, mai ales că bateriile cu care sunt echipate mașinile au un cost destul de piperat.

“Dacia nu va fi o marcă electrică în următorii cinci ani”, a explicat oficialul Renault, care consideră că prețul bateriilor trebuie să scadă sub 100 de dolari pe kWh, pentru ca acestea să devină accesibile pentru compania românească.

Mai mult, o producție exclusiv electrică presupune o investiție mare în centre noi de producție sau în cele deja existente, cum ar fi cel de la Mioveni. Cu toate acestea primul model Dacia electric a înregistrat un succes nebun. Vorbim despre Dacia Spring.

Succes neașteptat cu Dacia Spring

Aceasta este produsă însă în China, dar numărul de comenzi a copleșit Uzinele Dacia. Producătorul a fost nevoitsă suspende comenzile, deoarece nu a putut face față. Dacia Spring este accesibilă pentru că este, de fapt, versiunea europeană a modelului Renault City K-ZE, construit în China pentru piața locală.

Până să ajungă la mașini electrice, Dacia trebuie să ofere, mai întâi, o gamă hibridă. “Propulsiile hibrid sunt un compromis bun, cu un preț accesibil și emisii de dioxid de carbon reduse”, spune Phillipe Brunet. Primul hibrid al companiei Dacia ar putea va fi modelul care va înlocui actualul Lodgy. Odată cu faceliftul, acesta ar putea primi și o versiune cu emisii zero.

Dar când se va trece, mai excact la producerea de mașini electrice? Totul depinde de cerere. “Când va fi o cerere mai mare, după 2025-2028, vom lua în considerare să producem mașini electrice și în altă parte pe teritoriul Europei. Deocamdată nu avem un plan în aest sens”, a recunoscut oficialul francez.