Dacă stai în chirie și nu faci asta, facturi duble la curent: ce spune noua lege a energiei

Gabriel Peneș 25.11.2022, 10:46
Dacă stai în chirie și nu faci asta, facturi duble la curent: ce spune noua lege a energiei

Problema facturilor la curent este, în continuare, una care stârnește îngrijorare cetățenilor. Camera Deputaților a adoptat noua lege a energiei electrice. Aceasta conține și o schimbare ce va lovi dur persoanele care stau cu chirie, ele riscând să plătească chiar și sume duble pentru consumul de curent.

Dacă stai în chirie și nu faci asta, facturi duble la curent

Una mai caldă, alta foarte rece. După plafonarea prețurilor la energia electrică, noua lege din domeniu, aprobată, miercuri, de deputați, dă o lovitură dură persoanelor care stau cu chirie.

Și asta din cauză că. potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, privind aprobarea OUG 119/2022, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum.

Astfel, proprietarii de două sau mai multe locuințe sunt obligați să precizeze tot prin declarații pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat. În schimb, chiriașii, dacă nu înregistrează pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei, sunt obligați să plătească prețul maximal, de 1,3 lei /kwh, informează stirileprotv.ro.

„În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, prevede textul adoptat de deputați.

Ce spune noua lege a energiei

Cu alte cuvinte, dacă un proprietar deţine mai multe locuinţe, mai multe puncte de consum energetic, el va beneficia de plafonare doar pentru unul dintre acestea. Situaţia este una dificilă pentru persoanele care locuiesc cu chirie şi care, până acum, au beneficiat de plafonarea preţurilor la energie prevăzute de OUG 27/2022, care nu prevedea că un client casnic va beneficia de plafonare doar pentru un singur loc de consum.

Practic sute de mii de oameni se vor vedea nevoiţi să achite factura la electricitate şi la gaze naturale la preţul maximal prevăzut de contractul încheiat de proprietarul imobilelor respective cu furnizorul de energie electrică chiar dacă vor consuma sub 100 sau sub 255 de kW şi nu la preţurile plafonate de 0,68 lei și 0,80 lei/kwh din legea de aprobare a OUG 119/2022.

O altă modificare pe care o aduce ordonanţa privind energia este că din ianuarie factura se va putea calcula pe baza indexului, iar acesta va trebui trimis de fiecare consumator. Într-o lună în care indexul nu este înregistrat în sistem, factura va fi o medie a ultimelor trei luni.

De asemenea, până la finalul anului, clienţii casnici care se încadrează în categoriile vulnerabile, adică au aparate medicale, trei copii sau sunt familii cu un singur părinte, trebuie să depună la furnizor o declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar, nu vor beneficia de preţul de 0,68 de lei pe kilowatt, indiferent de nivelul consumului. În această privință, încă nu se știe cum se va putea prevederea legală, dat fiind că furnizorii de energie spun că nu au cum să verifice autenticitatea acestor declaraţii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....