Cuvintele din limba română care sunt la fel ca în rusă. Pensia e unul dintre ele

Iancu Andreea 04.03.2022, 14:28
Cuvintele din limba română care sunt la fel ca în rusă. Pensia e unul dintre ele

Limba română face parte din grupul italic și subgrupul oriental al limbilor romanice, parte a familiei indo-europene, aflându-se pe locul al cincilea conform numărului de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Pe de altă parte, influențele datorate poziționării geografice și istorice au dus la situații în care limba română să conțină aceleași cuvinte cu cele folosite în statele vecine. Astfel, câteva dintre cuvintele din limba română sunt la fel ca în rusă, ori ca în țările din vecinătate. Iată cu ce ne asemănăm cu limbajul din operele lui Dostoievski.

Care sunt cuvintele din română cu același sens și mod de scriere ca în rusă

Chiar dacă limba rusă face parte din grupul slav oriental al familiei de limbi indo-europene, iar limba română are origini romanice, cele două sunt asemănătoare în anumite situații. Cele două limbi care se vorbesc în zona estică a continentului european, conțin cuvinte asemănătoare. Deși nu ne dorim să ne regăsim într-un context în care să fie nevoie să apelăm la cunoștințele lingvistice ruse, este important de știu care sunt cuvintele din limba română care sunt la fel ca în rusă.

În ciuda faptului că limba rusă este vorbită în state precum Ucraina, Belarus, Moldova, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, iar româna este prezentă doar în România și în Republica Moldova, cele două limbi au asemănări în privința mai multor termeni. Printre acestea se remarcă inclusiv cuvântul care denumește pensia. Există însă multe altele asemănătoare.

Cuvintele din limba română, la fel ca în rusă
Rusa și română au mai mulți termeni asemănători

Termeni similiari în limba rusă și în română

  • Da este un cuvânt care se regăsește în dicționarul ambelor limbi, fiind caracteristic în zona Balcanilor. Deși nu se remarcă în toate limbile slave, termenul are o proveniență neștiută. Unii lingviști susțin că acest cuvânt vine din slavonă sau din latină, prin schimbările suferite de cuvântul „ita”.
  • Cuvântul ceai, care denumește celebra băutură, este la fel în limba română și în rusă.
  • Zahăr este remarcat în dicționarul limbii ruse ca sahar. Acest cuvânt este, deci, asemănător celui care reprezintă banalul îndulcitor.
  • De asemenea, covorul din limba română se aseamănă cu termenul folosit de ruși, care este cavior.
  • Cuvântul pensie este pensia la Kiev și nu numai.
  • Îndrăgitul aliment, cartoful, se scrie și se pronunță cartofeli în rusă, din nou asemănător.
  • Morcov este marcovi în limba rusă.
  • Pe de altă parte, graniță din limba română este preluat de ruși, care îl pronunță granitsa, reprezentând frontiera.

Totodată, sute de cuvinte au fost preluate de români din vocabularul rus. Printre acestea se numără: borș, caracatiță, cavaler, cazon, ciornă, cozoroc, divizie, fazan, gălușcă, poliție, poștă, pufoaică, ramă, raniță, scripcă, spirt, steag, taiga, zacuscă, etc.

Alfabetul chirilic se află la baza limbii ruse

Dincolo de cuvintele similare din vocabularul rus și român, limba rusă se scrie complet diferit decât limba noastră. Rușii utilizează la scriere alfabetul chirilic. Acesta este remarcat în numeroase state ale lumii și se distinge prin 43 de semne slave, dintre care 27 au și valoare numerică. Alfabetul chirilic are la bază alfabetul grecesc.

Scrierea chirilică este originară din Salonic, Grecia, fiind utilizată inițial pentru a propovădui cuvântul lui Iisus Hristos. Încercările de convertire la creștinism ale popoarelor slave au dus la apariția alfabetului slavon, cunoscut drept chirilic. Călugării ortodocși au fost cei care au inventat literele din alfabetul rus, acestea fiind folosite pentru cărțile bisericești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...