Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, joi, în largul coastei Tonga, devastată după erupția vulcanului său și tsunami de acum câteva zile. Potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), seismul a avut loc la ora locală 19:40 și a fost centrat la 225 km vest-nord-vest de Pangai. Zguduitura a avut loc la o adâncime de 4,2 km.
Tonga a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea 6,2, la doar câteva zile după ce o erupție vulcanică și un tsunami au devastat insulele. Seismul a lovit, joi, la 337 km vest de insula Lifuka, în jurul orei 19.40, ora locală, a anunțat Serviciul Geologic al SUA. Lifuka face parte din lanțul insulelor joase Haʻapai, puternic afectat de erupția Hunga-Tonga de acum 12 zile.
Un purtător de cuvânt al Apărării Civile a precizat că nu au fost instituite avertismente de tsunami pentru Noua Zeelandă. Cutremurul puternic vine la doar 12 zile după ce Tonga a fost lovită de un tsunami, după erupția vulcanului subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai.
Pagubele majore cauzate de tsunami au alarmat tot globul, multe țări s-au mobilizat pentru a trimite ajutoare. Doar Noua Zeelandă a contribuit cu 3 milioane de dolari.
Jurnalista Mary Fonua, cu sediul în capitala Nukuʻalofa, a precizat, pentru presa locală, că nu a simțit cutremurul de joi. Aceasta a precizat că seismele de această magnitudine, la câteva sute de kilometri în largul coastei Tonga, sunt destul de frecvente și, în general, nu reprezintă nimic.
O echipă de geologi din Tonga este de așteptat să plece la prima oră a dimineții în nordul țării, pentru a evalua dacă există vreo pagubă cauzată de cutremurul de joi. Geologul Ta’aniela Kula a dezvăluit că nu au reușit să contacteze echipele sale de pe insula Ha’apai din apropiere. Kula, care se află pe insula Tongatapu, a simțit seismul.
„Ne așteptăm să sosească o barcă de la Ha’apai, ca să ieșim în zonă și să evaluăm mai bine situația. Cutremurul a fost probabil localizat între Tonga și Lau. Un cutremur de 6,2 [magnitude] nu este de așteptat să facă multe daune, dar nu se poate ști niciodată”, a precizat expertul.
Situată în Oceanul Pacific, regiunea înregistrează o activitate seismică zilnică după erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, la 15 ianuarie. Explozia a provocat un tsunami care a afectat 85% din populaţia arhipelagului, potrivit ONU. Catastrofa ”fără precedent”, așa cum a fost numită de Guvernul țării, s-a soldat cu trei morţi în Tonga şi doi pe plajele din Peru, din cauza valurilor de șase metri pe care le-a cauzat. Forţa erupţiei vulcanice a fost atât de puternică, încât a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima, potrivit NASA.
Tonga încă se recuperează după erupția violentă a vulcanului Hunga-Tonga, care a devastat țara insulară din Pacific. Vulcanul, care este în mare parte scufundat sub apă, cu doar vârful vizibil deasupra valurilor, a erupt seara târziu, explozia fiind vizibilă din spațiu și auzită în Noua Zeelandă, la aproximativ 2400 de km.