Cutremur puternic în Tonga, după erupția vulcanului subacvatic și tsunami de acum câteva zile

Cătălina Burghelea 27.01.2022, 13:57
Cutremur puternic în Tonga, după erupția vulcanului subacvatic și tsunami de acum câteva zile

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, joi, în largul coastei Tonga, devastată după erupția vulcanului său și tsunami de acum câteva zile. Potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), seismul a avut loc la ora locală 19:40 și a fost centrat la 225 km vest-nord-vest de Pangai. Zguduitura a avut loc la o adâncime de 4,2 km.

Tonga, lovită de cutremur, la 12 zile după catastrofa produsă de vulcanul său subacvatic

Tonga a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea 6,2, la doar câteva zile după ce o erupție vulcanică și un tsunami au devastat insulele. Seismul a lovit, joi, la 337 km vest de insula Lifuka, în jurul orei 19.40, ora locală, a anunțat Serviciul Geologic al SUA. Lifuka face parte din lanțul insulelor joase Haʻapai, puternic afectat de erupția Hunga-Tonga de acum 12 zile.

Un purtător de cuvânt al Apărării Civile a precizat că nu au fost instituite avertismente de tsunami pentru Noua Zeelandă. Cutremurul puternic vine la doar 12 zile după ce Tonga a fost lovită de un tsunami, după erupția vulcanului subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai.

Pagubele majore cauzate de tsunami au alarmat tot globul, multe țări s-au mobilizat pentru a trimite ajutoare. Doar Noua Zeelandă a contribuit cu 3 milioane de dolari.

Seism de 6,2, la o adâncime de 4,2 km

Jurnalista Mary Fonua, cu sediul în capitala Nukuʻalofa, a precizat, pentru presa locală, că nu a simțit cutremurul de joi. Aceasta a precizat că seismele de această magnitudine, la câteva sute de kilometri în largul coastei Tonga, sunt destul de frecvente și, în general, nu reprezintă nimic.

O echipă de geologi din Tonga este de așteptat să plece la prima oră a dimineții în nordul țării, pentru a evalua dacă există vreo pagubă cauzată de cutremurul de joi. Geologul Ta’aniela Kula a dezvăluit că nu au reușit să contacteze echipele sale de pe insula Ha’apai din apropiere. Kula, care se află pe insula Tongatapu, a simțit seismul.

„Ne așteptăm să sosească o barcă de la Ha’apai, ca să ieșim în zonă și să evaluăm mai bine situația. Cutremurul a fost probabil localizat între Tonga și Lau. Un cutremur de 6,2 [magnitude] nu este de așteptat să facă multe daune, dar nu se poate ști niciodată”, a precizat expertul.

Efectele vulcanului Tonga se vad si la 10.000 kilometri distanta de eruptia sa. Este cel mai grav dezastru ecologic

Explozia face cât 1.000 de bombe de la Hiroshima

Situată în Oceanul Pacific, regiunea înregistrează o activitate seismică zilnică după erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, la 15 ianuarie. Explozia a provocat un tsunami care a afectat 85% din populaţia arhipelagului, potrivit ONU. Catastrofa ”fără precedent”, așa cum a fost numită de Guvernul țării, s-a soldat cu trei morţi în Tonga şi doi pe plajele din Peru, din cauza valurilor de șase metri pe care le-a cauzat. Forţa erupţiei vulcanice a fost atât de puternică, încât a depăşit-o pe cea a bombei atomice de la Hiroshima, potrivit NASA.

Tonga încă se recuperează după erupția violentă a vulcanului Hunga-Tonga, care a devastat țara insulară din Pacific. Vulcanul, care este în mare parte scufundat sub apă, cu doar vârful vizibil deasupra valurilor, a erupt seara târziu, explozia fiind vizibilă din spațiu și auzită în Noua Zeelandă, la aproximativ 2400 de km.

Urmăriți Impact.ro și pe