Stare de urgență în urma cutremurului din Haiti. Peste 300 de persoane au murit și alte 2.000 au fost rănite. Informaţii de ultimă oră despre seismul din Caraibe

Ioana Bucur 15.08.2021, 10:18
Stare de urgență în urma cutremurului din Haiti. Peste 300 de persoane au murit și alte 2.000 au fost rănite. Informaţii de ultimă oră despre seismul din Caraibe

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, s-a produs sâmbătă, în Caraibe. Premierul a declarat stare de urgență.

300 de persoane au murit. Echipele de salvatori caută supraviețuitori sub dărâmături

UPDATE Peste 300 de persoane au murit și alte 2.000 au fost rănite în urma cutremurului devastator, cu magnitudinea 7,2, care s-a produs, sâmbătă dimineață, în Haiti, arată un bilanț provizoriu. Alte sute de persoane sunt date dispărute, relatează BBC News.

Știrea inițială

Directorul protecţiei civile din Haiti, Jerry Chandler, a precizat că s-au înregistrat 29 de decese şi că în zonele afectate vor fi trimise echipe de salvatori pentru a-i căuta şi ajuta pe cei rămaşi sub dărâmături.

Premierul a declarat stare de urgență în Haiti timp de o lună.

Cutremur în Haiti, sâmbătă dimineață. Primele informații despre seismul de 7,2 grade pe scara Richter

Sâmbătă dimineața, în jurul orei locale 8:30, un cutremur puternic s-a produs în Haiti. Primele estimări arată că seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a fost urmat de cinci replici puternice în decurs de câteva ore.

Un prim bilanț al pagubelor și victimelor încă nu a fost făcut public, însă directorul protecţiei civile din Haiti, Jerry Chandler, a anunţat că au murit mai multe persoane. Numărul celor care și-au pierdut viața ar putea fi semnificativ, în condițiile în care ar exista multe clădiri prăbușite.

„Sunt decese, confirm acest lucru, însă încă nu am un bilanţ”, a afirmat Chandler.

Potrivit specialiștilor în seismologie, cutremurul  s-a produs la peste 160 de kilometri sud-vest de capitala Port-au-Prince și a fost resimit în toată țara. Pagube materiale importante s-au înregistrat în mai multe orașe. Autorităţile au lansat alertă de tsunami.

„Toată lumea e speriată. Nu a mai fost un cutremur atât de mare de mulţi ani”, a spus Daniel Ross, un rezident din oraşul Guantanamo, din estul Cubei, citat de Reuters.

CNN anunță că Haiti ar putea fi lovită de furtuna tropicală Grace, în următoarele zile.

A trecut mai bine de un deceniu de la ultimul cutemur de magnitudine asemănătoare ce a lovit Port-au-Prince. Atunci, în urma unui seism de 7 grade, și-au pierdut viața peste 200.000 de oameni şi alţi peste 300.000 au fost răniţi.

Cutremur puternic, cu magnitudinea 7,2 grade, în Caraibe

Autoritățile din Haiti se pregăteau de alegeri, după asasinarea președintelui Jovenel Moïse în reședinţa sa din Port-au-Prince

Fostul președinte haitian, Jovenel Moïse, a fost asasinat de un grup de mercenari columbieni, în reședința sa din Port-au-Prince, declanșând o criză politică uriașă în țară. Premierul Ariel Henry anunțase recent că Guvernul său vrea să creeze condiţiile care să permită organizarea unor alegeri cât mai rapid posibil.

Alegeri prezidenţiale şi legislative erau programate la termen la sfârşitul lui septembrie.

„Misiunea acestui Guvern este să pregătească condiţiile oranizării unor alegeri cât mai rapid posibil”, a anunţat în prima sa conferinţă de presă de la intrarea în funcţie, săptămâna trecută, Ariel Henry.

Henry a declarat că va acţiona în vederea unei restabiliri a încrederii în Guvern şi a precizat că urmează să angajeze un dialog cu societatea civilă şi liderii politici cu scopul de a degaja un consens cu privire la ceea ce este de făcut în continuare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...