Cutremur în România, joi dimineaţă. Este al patrulea seism consecutiv. Ce magnitudine a avut

Nicu Stan 17.06.2021, 11:30
Cutremur în România, joi dimineaţă. Este al patrulea seism consecutiv. Ce magnitudine a avut

Cutremur în România, joi dimineaţă. Este al patrulea seism consecutiv în țara noastră. Ce magnitudine a avut și e șanse sunt ca în România să aibă loc un cutremur de mare magnitudine, vedeți în articolul de mai jos.

Seism în România, joi dimineață. Unde s-a simțit cutremurul și ce magnitudine a avut

Un nou cutremur a zgduit România, joi dimineaţă. Este al patrulea seism consecutiv. Un nou cutremur cu magnitudinea de 3 pe scara Richter s-a înregistrat, joi dimineața, în județul Vrancea, a informat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit primelor informaţii INFP, cutremurul a avut loc la ora 5.25. În ziua de 17 Iunie 2021 la ora 05:25:34, ora locală a României, s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 81 kilometri.

Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al INFP, spune ca un cutremur mare in Romania nu este posibil
Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al INFP, spune ca un cutremur mare in Romania nu este posibil

Unde s-a simțit cel mai bine cutremurul de joi dimineață

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor localități: 85km E de Brasov, 90km S de Bacau, 104km NE de Ploiesti, 111km V de Galati, 115km NV de Braila, 155km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 175km NE de Pitesti, 197km E de Sibiu, 216km SV de Chisinau.

DE asemenea, trei cutremure s-au produs marţi dimineaţa, după ora 3:00, în judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Gheorghe Mărmureanu spune că activitatea seismică din Vrancea este una normală. Ce spune despre un mare cutremur

Potrivit celebrului seismolog, Gheorghe Mărmureanu, activitatea seismică din zona Vrancea este ”absolut normală”, fiind atent monitorizată. Gheorghe Mărmureanu susține, prin urmare, că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare.

”E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către  la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current.

Deocamdată nu se pune problema unui cutremur catastrofal în țara noastră

În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci.

Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.