Cutremur în România. Ce magnitudine a avut, Brașovul a fost cel mai apropiat oraș

Badea Violeta 18.05.2022, 18:23
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut, Brașovul a fost cel mai apropiat oraș

În urmă cu puțin timp, în țara noastră a avut loc un cutremur destul de puternic, în zona seismică Vrancea, Buzău. Iată la ce oră s-a produs și ce magnitudine a avut seismul, anunțat de către Institutul Național pentru Fizica Pământului!

Cutremur de 3,2 grade în România

România s-a zguduit, din nou, astăzi, 18 mai, după ce un cutremur semnificativ s-a produs la ora 17:16  în zona seismică Vrancea. Acesta a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri și a avut o magnitudine de 3,2.

Potrivit datelor oficiale, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Brașov – 51 km, Ploiești – 60 km, București – 116 km, Pitești – 127 km și Bacău – 132 km.

Acest cutremur vine după ce, în urmă cu o săptămână, tot miercuri, un seism cu magnitudinea de 4,2 s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Cutremur în Marea Neagră. Ce intensitate a avut seismul
Cutremur în Romania

Un seism puternic a avut loc și săptămâna trecută

Românii au putut resimți și săptămâna trecută, tot miercuri, 11 mai, un cutremur semnificativ, care a avut loc în țara noastră. Seismul a avut magnitudinea de de 4,2 și s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Conform datelor publicate de INCDFP, cutremurul s-a produs la 142 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: Braşov – 57 km, Ploieşti – 76 km nord, Bacău – 116 km, Bucureşti – 130 km nord, Brăila – 133 km vest, Galaţi – 134 km vest, Piteşti – 142 km nord-est, Sibiu – 172 km est, Ruse – 195 km nord şi Iaşi – 199 km sud-vest.

Sfaturi în caz de cutremur

Siguranța în caz de cutremur presupune să fii pregătit și să știi ce ai de făcut. Iată câteva sfaturi extrem de utile în cazul producerii unui seism:

Prevenire:

  • Identifică mobilierul și obiectele grele care atârnă peste mese, paturi, locuri circulante, etc și asigură-le, astfel încât să nu îți pună viața în pericol în caz de oscilații sau cădere;
  • Asigură piesele de mobilier grele, înalte, de un perete sau grindă solidă;
  • Amplasează toate aparatele grele pe roțile astfel încât să nu fie în vecinătatea ieșirilor din încăperi sau coridoare, spre a nu le bloca prin deplasări, la seisme;
  • Verifică periodic tavanele, podul, acoperișul, balcoanele, terasă etc, astfel încât la seisme să nu cadă cărămizi, placaje, tencuieli, ornamente, țigle, etc.

Ce să faci în timpul unui cutremur:

  • Păstrează-ți calmul, nu intra în panică, liniștește-i și pe ceilalți, protejează copiii, bătrânii și femeile;
  • Dacă ești afară rămâi departe de clădiri, ferește-te de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă;
  • Dacă te afli înăuntru, nu te apropia de ferestre, ci stai înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent;
  • Protejează-te sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese;
  • Sprijină-te cu mâinile de podea sau ține-te cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a-ți asigura stabilitatea. Te mai poți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate îți poți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.
  • Închide sursele de foc cât poți de repede, dacă a luat foc ceva, intervin-o imediat după ce a trecut șocul puternic;
  • Nu fugi pe ușă, nu sări pe fereastră, nu alerga pe scări, nu utiliza liftul.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...