Cutremur foarte puternic vineri după-amiază, unde s-a simțit cel mai tare. INFP a făcut anunțul

Ana-Maria Tudor 26.05.2023, 18:40
Cutremur foarte puternic vineri după-amiază, unde s-a simțit cel mai tare. INFP a făcut anunțul

Oamenii de pe întreg mapamondul au fost din nou îngroziți de un puternic cutremur care a lovit o țară deja afectată de numeroase seisme. Anunțul de ultimă oră a stârnit panică printre locuitori.

Ce loc a fost lovit de seism

Centrul seismologic european-mediteranean (EMSC) a înregistrat vineri după-amiază un cutremur cu magnitudinea de 5,9 în largul coastelor Japoniei. Această nouă activitate seismică a stârnit îngrijorare în rândul populației.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,9 a avut epicentrul la o distanță de 13  kilometri sud-est de localitatea Narita, în zona metropolitană a orașului Tokyo, la o adâncime de 60 de kilometri. Până în prezent, nu au fost raportate pagube sau victime, iar autoritățile nu au emis nicio alertă de tsunami, conform informațiilor furnizate de agenția de presă Baha.

Este important de menționat că în ultima perioadă s-au înregistrat și alte cutremure majore, cum ar fi cele din Turcia, pe data de 6 februarie a acestui an, având o magnitudine de 7,8 grade și respectiv 7,7 grade. Din păcate, aceste seisme au avut consecințe tragice, soldându-se cu pierderea a 54.000 de vieți.

România a fost ferită de cutremure mari în ultima perioadă

Cutremur în România, marți dimineață

Deși România nu a fost afectată în mod direct de cutremure majore în ultima perioadă, experții avertizează că este posibil ca norocul să nu dureze în mod perpetuu. Există posibilitatea ca țara noastră să fie lovită de un cutremur de amploare în viitorul apropiat.

Gheorghe Mărmureanu, fost șef al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a făcut declarații referitoare la cutremurele majore din istoria României. Potrivit acestuia, în perioada de după anul 1700, în România au avut loc cutremure semnificative în anii 1738, 1838 și 1940. Cu toate acestea, următorul mare cutremur este prognozat să aibă loc peste 100 de ani. Mărmureanu a menționat și un alt cutremur important înregistrat în anul 1802, care a fost resimțit de la Moscova până în Cairo, Egipt, fără să producă pierderi de vieți omenești.

Cutremurele de adâncime sunt considerate printre cele mai periculoase și pot provoca distrugeri semnificative dar și pierderi de vieți omenești. Acestea se produc la o adâncime mare în scoarța terestră și au o puternică propagare în diverse regiuni. Una dintre caracteristicile distinctive ale seismelor de adâncime este faptul că energia lor se dispersează pe o zonă mai mare, ceea ce poate duce la efecte devastatoare. Deoarece epicentrul seismului este mai adânc în pământ, undele seismice se propagă pe distanțe mai mari și pot afecta o regiune extinsă.

„În România nu este cazul cutremurelor de suprafață. România are cutremure de suprafața foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student”, a precizat Gheorghe Mărmureanu, fost șef al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, potrivit playtech.ro.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe