Cutremur de 7,6 într-o țară zguduită puternic de un alt seism la mijlocul lunii decembrie. Oamenii au fost treziți din somn VIDEO

Cătălina Burghelea 30.12.2021, 07:09
Cutremur de 7,6 într-o țară zguduită puternic de un alt seism la mijlocul lunii decembrie. Oamenii au fost treziți din somn VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 a lovit largul coastei provinciei Sulawesi de Sud din Indonezia, determinându-i pe localnici să fugă din locuințele lor. Seismul s-a produs în jurul orei locale 10.30 (03.30 GMT) în Marea Florelor. A afectat regiune East Nusa Tenggara, au spus oficialii.

Cutremur puternic în Indonezia

Epicentrul a fost la aproximativ 250 km nord-est de Dili și la 50 km est de insulele Moluku din Indonezia. Pământul s-a mișcat și în Darwin, timp de câteva minute, mulți oameni fiind treziți din somn. Avertismentele de tsunami pentru zonă au fost ridicate mai târziu, în aceeași zi. Locuitorii din Darwin s-au trezit la primele ore ale dimineții din cauza zguduiturilor. Aceștia au simțit că pământul tremură timp de aproximativ un minut, chiar înainte de ora 4:00 CST.

Oamenii au fugit din case

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat localnici din orașul Makassar rămași fără magazine și case. Alte imagini au arătat zeci de oameni alergând pe coridoarele unui spital din districtul Bantaeng, în timp ce în fundal se aude vocea unui bărbat strigând „Un cutremur în spital”, scrie BBC.

Mai multe locuințe au fost distruse parțial

Fotografiile realizate de presa locală au arătat case parțial distruse în urma cutremurului. În Larantuka, un oraș din regiunea East Nusa Tenggara, locuitorii au avut un atac de „panică”. Cu toate acestea, el a adăugat că majoritatea oamenilor au „revenit la activitățile lor normale”, adăugând că nu există niciun semn de tsunami.

„Toată lumea a fost șocată. Fugeau din casele lor. Unii erau gata să fugă spre dealuri”, a declarat un rezident, pentru BBC Indonezia.

Seismul s-a resimțit și în Australia

Seismologul Hadi Ghasemi a spus că este ceva obișnuit ca oamenii să simtă efectele cutremurelor de nivelul 5 în sus, „deci nu e de mirare că a fost resimțit pe scară largă de 1.900 de oameni din Australia”. Cutremurele din regiunea de deasupra nordului Australiei afectează Darwin în fiecare an și de obicei nu provoacă daune grave.

Durata seismului, catalogată surprinzătoare

Meteorologul Karl Lijnders a spus că durata impactului a fost surprinzătoare.

„A continuat la nesfârșit…legănarea, balansul”, a spus el la radio ABC.

„Durată a fost într-adevăr destul de neobișnuită pentru această parte a lumii”, a adăugat Lijnders.

Al doilea cutremur puternic în decembrie

Cutremurul are loc la doar 10 zile după erupția vulcanică majoră a Muntelui Semeru de pe insula Java, care a ucis cel puțin 46 de persoane. Indonezia a mai fost lovită de un seism puternic la mijlocul acestei luni.

Pe 14 decembrie, un cutremur cu magnitudinea de 7,3 a lovit, estul țării, la 112 kilometri nord de Maumere, pe insula Flores. USGS a declarat că a avut loc la o adâncime de 18,5 kilometri în Marea Florelor, la ora locală 10:20 (22:20 ET). Țara a emis o avertizare de tsunami după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,6 a lovit regiunea East Nusa Tenggara.

Indonezia se află pe „Inelul de Foc” al Pacificului

Cutremurele sunt frecvente în Indonezia, deoarece arhipelagul se află pe „Inelul de Foc” al Pacificului, un arc de activitate seismică intensă în care plăcile tectonice se ciocnesc.

Printre șirul de cutremure mortale din Indonezia a fost cel devastator de 9,1 grade din 2004, care s-a produs în largul coastei Sumatrei, declanșând un tsunami care a ucis 220.000 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...